Etiopia a declarat stare de necesitate pe o perioada nedeterminata, la numai o zi dupa ce prim-ministrul Hailemariam Desalegn a demisionat in mod neasteptat, potrivit BBC, citat de news.ro.

Demisia lui Hailemariam Desalegn, care conducea guvernul din 2012, a fost anuntata de acesta, joi, la televiziunea nationala, unde a declarat ca spera ca decizia sa puna capat valului de proteste anti-guvernamentale care au loc de mai multi ani in tara.

Sute de oameni au murit in confruntarile care au avut loc, in ultimii trei ani, intre protestatari si autoritati. O stare de necesitate de zece luni s-a incheiat anul trecut, insa ea nu a reusit stoparea protestelor. Fara succes a fost si eliberarea din inchisoare a mii de sustinatori ai opozitiei. Liderul opozitiei, Bekele Gerba, si alti sapte politicieni au fost eliberati in urma cu trei zile, dupa ce au fost arestati in 2015.

Nu au fost comunicate inca restrictiile care vor fi impuse si nici perioada pe parcursul careia va fi in vigoare aceaste stare de necesitate. Demonstratiile politice din Etiopia au inceput in Oromia, in noiembrie 2015. Ele au cuprins si Amhara. Aceste doua regiuni gazduiesc doua cele mai mari grupuri etnice ale tarii. Multi oameni din aceste comunitati se simt marginalizati de cand actuala conducere a preluat puterea in 1991.