Rusia face si va face tot ce vrea in enclava baltica Kaliningrad, inclusiv sa desfasoare rachete tactice Iskander, fara a informa NATO, a declarat astazi seful Comitetului de aparare al Dumei de Stat, Vladimir Shamanov. "Este teritoriul nostru si facem acolo ce dorim", a spus Shamanov, fostul comandant al infanteriei aeropurtate ruse, ca raspuns la declaratiile facute ieri de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a indemnat Moscova la "transparenta" in planurile sale pentru Kaliningrad, potrivit agentiei spaniole EFE, citata de Rador.

Raza de actiune a unei rachete Iskander M din KaliningradFoto: CEPA

La o reuniune a ministrilor apararii din NATO, de la Bruxelles, seful NATO a declarat ca Kremlinul investeste in infrastructura si militarizeaza Kaliningradul, o enclava limitrofa cu Polonia si Lituania. Lituania a denuntat, saptamana trecuta, ca Rusia a desfasurat deja permanent la Kaliningrad rachete Iskander, iar Kremlinul a raspuns ca "locul oricarei unitati militare pe teritoriul rus este exclusiv o chestiune suverana". Statele Unite au sustinut ca prezenta unor astfel de sisteme cu rachete in apropierea granitelor NATO reprezinta un factor destabilizator pentru securitatea europeana.

Aceste planuri erau cunoscute de cateva luni, iar Ministerul rus al Apararii a confirmat, la sfarsitul lunii ianuarie, ca infrastructura necesara pentru a primi astfel de arme la Kaliningrad a fost pregatita. Kremlinul a numit Alianta Atlantica "un bloc agresiv" si a legat desfasurarea de arme grele la Kaliningrad sau in Crimeea de intarirea prezentei militare aliate in apropierea frontierelor ruse. La acea vreme, presa a relatat despre desfasurarea la Kaliningrad de sisteme de rachete S-400 si de baterii mobile de coasta Bastion, ca raspuns la scutul antiracheta american din Europa de Est.

Anuntand iesirea Rusiei din Tratatul de reutilizare a plutoniului in scopuri militare, presedintele rus Vladimir Putin a pus drept conditie pentru a reveni in acord retragerea trupelor si armelor desfasurate de catre SUA in tarile din Europa de Est care au aderat la NATO in secolul al XXI-lea: Bulgaria, Romania, Lituania, Letonia si Estonia. Iskander (SS-26 Stone, conform clasificarii NATO) are o raza de actiune de pana la 500 kilometri si poate purta incarcaturi conventionale sau nucleare.