Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a sustinut miercuri sistemul "Spitzenkandidaten", lideri desemnati de familiile politice europene candidati la presedintia Comisiei. El a facut apel ca ei sa fie desemnati pana la sfarsitul anului pentru a le permite sa abordeze campania electorala cu seninatate, potrivit Rador, care citeaza Le Vif.

JunckerFoto: Hotnews

Sistemul, inaugurat pentru alegerile europene din 2014, consta in alegerea de catre familiile politice europene a unei persoane insarcinate sa reprezinte grupul si sa fie candidatul familiei la presedintia Comisiei. Dl Juncker a fost "Spitzenkandidat" al Partidului Popular European, la concurenta cu germanul Martin Schulz (S&D) si cu belgianul Guy Verhofstadt (ALDE). "Sistemul din 2014 a functionat bine si dorim sa-l perenizam", a comentat presedintele executivului european miercuri, intr-o conferinta de presa.

Jean-Claude Juncker a facut apel la grupurile politice sa-si desemneze candidatii pana la sfarsitul anului, pentru a le permite sa faca campanie peste tot in Europa. "Eu nu am avut decat sase saptamani pentru a face campanie si n-am putut merge peste tot", a regretat el. "Spitzenkandidat-ul" care s-ar detasa n-ar trebui sa fie ales direct in fruntea Comisiei, a estimat dl Juncker, care s-a declarat adeptul "dublei aprobari" date de Parlamentul European si de Consiliul European, care grupeaza sefii de stat si de guvern. In ce priveste posibilitatea listelor transnationale, lucru care ar permite de exemplu unui belgian sa voteze un italian si unui roman sa voteze pentru o irlandeza, Jean-Claude Juncker a aratat ca este necesar "sa se aprofundeze reflectia". Vad greu cum s-ar concretiza aceasta idee pana la alegerile din 2019, doar daca nu va aparea un consens miraculos", a comentat el.