Miercuri a inceput reuniunea de doua zile la nivelul ministrilor apararii ai tarilor membre ale NATO. Planificata sedinta a Comisiei NATO-Ucraina la nivelul ministrilor apararii nu va avea loc, din cauza ca Ungaria s-a folosit de dreptul sau de veto pentru a bloca aceasta reuniune. Pe de alta parte, la summit-ul de la Bruxelles va fi luata o decizie cu privire la infiintarea a doua noi comandamente. Potrivit unor surse care au cunostinte despre detaliile consfatuirii, sedinta Comisiei NATO-Ucraina era planificata sa aiba loc in timpul summit-ului de doua zile, potrivit presei maghiare, citata de Rador.

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a declarat luni ca au fost incercari de exercitare a unor presiuni asupra Ungariei pentru ca ea sa nu se foloseasca de dreptul sau de veto, insa Ungaria s-a opus, deoarece este obligatia politicii externe ungare apararea maghiarilor, indiferent unde traiesc ei. In opinia oficialului ungar, acest diferend cu Ucraina nu este o problema bilaterala, deoarece Ucraina a incalcat prin Legea invatamantului obligatiile sale internationale.

Secretarul general al NATO, Jens Soltenberg, a declarat marti ca Ucraina si Ungaria trebuie sa ajunga cat mai repede la o intelegere in aceasta chestiune. Jens Soltenberg a salutat, totodata, recomandarea Comisiei de la Venetia si a lansat un apel catre autoritatile de la Kiev pentru studierea acestei recomandari. Expertul ungar un domeniul securitatii, Georg Spottle, a mentionat in cadrul unei emisiuni difizate de postul public de radio Kossuth ca secretarul general al NATO sustine Ungaria in aceasta chestiune, iar datorita pozitiei adoptate de Ungaria, Ucraina nu va fi primita la consfatuirea ministrilor apararii ai NATO. In opinia sa, secretarul general al NATO a inteles argumentele Ungariei, ceea ce este un resultat important al diplomatiei ungare.

Rusia doreste sa se implice

Referitor la relatiile dintre Ucraina si NATO, Georg Spottle a amintit: Kievul "a incercat puternic", chiar de la revolutia din Piata Maidan, sa adere la Organizatia Nord-Atlantica, ceea ce ar conduce, totodata, la o confruntare deschisa cu Rusia, deoarece autoritatilor de la Moscova nu le-ar placea daca ar fi dislocate unitati militare ale NATO in apropierea granitei sale.

Berlinul a primit ordin

La summit-ul de doua zile va fi luata o decizie privind infiintarea a doua noi comandamente NATO. Potrivit unor surse, comandamentul care va raspunde de relatiile intre aliatii europeni si SUA isi va avea sediul in SUA, iar comandamentul pentru corelarea miscarii trupelor in Europa va functiona in cadrul centrului din Germania, relateaza Agentia de Presa MTI. Inainte de restructurare, Germania trebuie sa aloce mai multe miliarde pentru dezvoltarea infrastructurii, mai ales in partea estica a tarii. In acest sens, Germania a fost aspru criticata, iar autoritatile de la Berlin au primit "ordin" in acest sens, a adaugat expertul ungar in domeniul politicii de securitate.