Ministrul olandez de Externe, Halbe Zijlstra, a demisionat dupa ce a admis ca a "fabricat" o poveste despre prezenta sa in cadrul unei intalniri in 2006, unde presedintele rus Vladimir Putin ar fi prezentat o strategie pentru construirea unei Rusii mai mari, relateaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Zijlstra, vizibil emotionat in timp ce a luat cuvantul in timpul unei dezbateri parlamentare convocate pentru a discuta despre comportamentul sau, a declarat ca a decis sa-si trimita demisia regelui, deoarece situatia risca sa dauneze activitatii Ministerului de Externe.

"Traim intr-o tara in care adevarul conteaza, de aceea nu vad alta optiune decat sa demisionez", a spus Zijlstra, care a ocupat aceasta functie timp de mai putin de patru luni.

Zijlstra a recunoscut luni ca a mintit in 2016, cand a spus ca a participat la o intalnire cu un deceniu in urma, la care Putin a vorbit despre planurile de expansiune regionala.

El a spus ca nu a participat, de fapt, la intalnire, dar a auzit despre remarcile presedintelui - comentarii care au determinat partidele de opozitie sa-i solicite demisia.

Ambasada Rusiei a spus intr-o declaratie ca afirmatiile lui Zijlstra "intentioneaza doar sa raspandeasca perceptii false asupra intentiilor Rusiei".