O nava de patrulare turca a lovit o nava greceasca de patrulare in noaptea de luni spre marti in apropierea unei insule disputate din marea Egee, intr-un context de tensiune intre Ankara si vecinii sai europeni, afirma politia portuara din Grecia, citata de AFP.

Potrivit unui comunicat, nava turca a recurs la "manevre periculoase" in apele grecesti, incalcand regulile maritime in apropierea unei insule nelocuite, Imia (Kardak in turca).

Nava "a intrat in coliziune" cu o nava a politiei portuare grecesti, care a fost avariata, fara insa ca niciun membru al echipajului sa fie ranit, potrivit sursei citate.

Nava greceasca a fost cumparata cu fonduri europene "pentru a supraveghea marile grecesti si granitele europene", arata acest comunicat.

Incidentul vine pe fondul intensificarii tensiunilor intre Turcia, cipru si Grecia, dupa ce presedintele turc, Recep Tayyip Erodgan, a lansat un avertisment legat de exploatarea gazelor naturale in apele teritoriale grecesti.

"Vedem in ultima vreme o atitudine turca provocatoare care ne preocupa foarte serios", intr-un context de "destabilizare in regiune", a comentat marti purtatorul de cuvant al guvernului grec, Dimitris Tzanakopoulos, la un post de radio.

"Urmarim indeaproape situatia" dar "nu e nevoie sa punem paie pe foc", a adaugat el.

Un apel care pare sa nu fi fost auzit de fostul sef al diplomatiei grecesti din perioada 1996-99, unul dintre "greii" socialistilor, Theodore Pangalos, un obisnuit al derapajelor verbale impotriva Turciei.

"Singurul turc bun este un turc mort", a spus acesta, luni seara, la postul de radio Skai.

Doua nave de razboi ale Greciei si Turciei s-au ciocnit in apropiere de Imia in 17 ianuarie, un incident rapid inchis de greci, care au acuzat "probabil o eroare a navei turcesti".

O confruntare militara intre cele doua tari in aceasta zona a fost evitata in ultima clipa, in urma unei interventii americane, in ianuarie 1996.