Biroul executiv al Partidului Social Democrat din Germania se intalneste marti si este de asteptat sa o numeasca pe Andrea Nahles ca prima femeie presedinte a formatiunii, dupa ce Martin Schulz a demisionat in contextul tulburarilor din partid privind noul acord de coalitie cu conservatorii cancelarului Merkel, scrie Agerpres, citand agentia DPA.

Martin Schulz a anuntat vinerea trecuta ca vrea sa renunte in curand la sefia partidului social-democrat german, dupa acordul cu conservatorii Angelei Merkel privind formarea viitorului guvern. Schulz isi dorea sa devina ministru de Externe in viitorul guvern condus de Angela Merkel, insa ulterior a renuntat la acest lucru.

Andrea Nahles, in varsta de 47 de ani, care este membra SPD de la varsta de 18 ani si seful grupului parlamentar al partidului, este chemata sa ii succeada lui Schulz. Fostul ministru al Muncii, care a exclus participarea la o noua mare coalitie, ar fi prima femeie care ar conduce cel mai vechi partid din Germania.

Andrea Nahles va trebui confirmata in postul de presedinte la un congres al partidului care ar urma sa fie organizat in interval de 3 luni.

Andrea Nahles a devenit cunoscuta in politica in perioada agitata a ultimului guvern SPD din urma cu 15 ani cand, din pozitia de parlamentar de stanga, a contribuit la o rebeliune in cadrul partidului impotriva reformelor sociale dure promovate de acesta.

Partidul a fost nevoit sa actioneze rapid pentru a ocupa locul de presedinte al partidului lasat vacant de Schulz in contextul in care se pregateste pentru un vot decisiv in randul a peste 460.000 de membri privind acceptarea sau respingerea acordului de coalitie cu blocul conservator al cancelarului Angela Merkel.