Poate o fetita de 11 ani sa consimta o relatie sexuala cu un barbat de 28 de ani? Chestiunea figureaza in centrul unui proces care incepe marti la Pontoise, in regiunea pariziana, in conditiile in care un proiect de lege prevede impunerea unei varste minime pentru consimtamant, scrie AFP.

Dosarul a socat si a starnit o ampla dezbatere in Franta. In 24 aprilie anul trecut, o fetita de 11 ani a mers cu un barbat, care o mai abordase in doua randuri in trecut, in apartamentul acestuia, unde au avut o relatie sexuala.

Parintii au depus plangere pentru viol, descriind o fetita incapabila sa se apere si socata de ceea ce i s-a intamplat.

Dar anchetatorii au considerat ca a fost vorba de o relatie sexuala consimtita, in conditiile in care asupra fetitei nu a fost exercitata nicio constrangere fizica iar aceasta l-a urmat pe barbat din proprie vointa. Apreciind ca nu a existat "nici violenta, nici constrangere, nici amenintare, nici surpriza", parchetul a decis sa-l ancheteze pe barbatul de 28 de ani pentru relatii sexuale cu minori sub 15 ani. Acesta risca 5 ani de inchisoare.

Procesul poate lua o alta turnura, asa cum s-a intamplat la finele lui septembrie, deoarece partea civila cere recalificarea faptelor in viol, pasibil de 20 de ani de inchisoare.

In toamna, alte doua dosare au starnit dezbateri ample: achitarea unui barbat de 30 de ani, acuzat de violarea unei fete de 11 ani, si condamnarea la 18 luni de inchisoare a unui profesor care avea o relatie cu o eleva a sa de 14 ani.

Guvernul a decis atunci sa stabileasca o varsta minima pentru consimtamantul unui act sexual, pe care presedintele Emmanuel Macron vrea sa o fixeze la 15 ani. Pana atunci, o "comisie pluridisciplinara" a fost formata de ministerul Justitiei. Grupul de experti, printre care juristi si medici, va da avizul in 1 martie.

Ce spun avocatii

Carine Diebolt, avocata fetitei si a parintilor, afirma ca "nici macar nu se poate pune problema consimtamantului la un copil de 11 ani".

Daca fetita a acceptat actul sexual este pentru ca se afla intr-o stare de stupefactie, crede Diebolt, care spune ca sunt reunite toate elementele pentru viol: pe langa actul sexual, "constrangerea morala" (care rezulta din diferenta de varsta), surpriza, violenta ("s-a aratat agresiv in ascensor", unde unde a avut loc un act sexual oral) si amenintarea ("a amenintat-o ca ii distruge reputatia in oras daca vorbeste").

"E un dosar gol, nu exista nimic impotriva clientului meu, cu exceptia starii civile a tinerei, pe care acesta nu o cunostea", spune in schimb avocatul apararii, Marc Goudarzian.

Avocatul afirma ca victima, care a avut o pubertate precoce, "arata mai mare" si ca "in mintea clientului meu, avea 17 ani". Acesta afirma ca fetita "minte cu totul" si nu are nimic dintr-un "porumbel alb".