In ciuda acorduluil in valoare de sase miliarde de euro, convenit intre Bruxelles si Ankara pentru limitarea fluxului de migranti si integrarea a 3,7 milioane de refugiati sirieni pe teritoriul Turciei, continua debarcarile pe coastele Greciei.

Imigranti in Marea MediteranaFoto: Captura YouTube

Destinatia este mereu aceeasi, singurul lucru schimbat fiind itinerariul, care nu mai este vechea ruta balcanica, inaccesibila incepand cu anul 2016, ci o noua ruta care din Grecia, trece prin Albania, Muntenegru, Bosnia, Croatia si Slovenia. Un traseu inedit care, cu toate acestea, asa cum asigura ziarul croat ''Jutarnji List'' ar fi "din ce in ce mai batut" de refugiati, inclusiv de cei din Algeria si din Maroc, potrivit Il Giornale, citat de Rador.

Stirea difuzata de ziarele croate a fost relansata de agentia ANSA, care explica cum, pentru a evita sa fie blocati in Serbia sau Macedonia, migrantii care ajung in Grecia traverseaza acum tara pana la granita cu Albania, ajungand pana in Peninsula Balcanica cu autobuze si taxiuri prin Muntenegru si Bosnia-Hertegovina.

Odata ajunsi la Velika Kladusa, la cativa metri de granita croata, refugiatii isi continua drumul prin regiunile centrale ale Croatiei, pana la Karlovac. De aici nu este dificil sa se ajunga la granita naturala cu Slovenia, marcata de raul Kupa, pe care dupa ce-l traverseaza refugiatii ajung, in cele din urma, in orasul sloven Crnomelj.

Potrivit presei croate se pare ca ar fi mai mare numarul refugiatilor care se aventureaza pe acest traseu de-a lungul caruia pare ca si numarul "victimelor" ar fi in crestere semnificativa, motiv pentru care ziarele locale nu au ezitat sa-l defineasca drept "noua ruta balcanica."

Potrivit agentiei Reuters din SUA, circa 4.500 de migranti ar fi blocati in taberele de refugiati gestionate de guvern in Serbia, unde sute de oameni disperati in cautarea unei vieti noi continua sa soseasca din Turcia trecand prin Bulgaria.