"Declaratiile cu privire la o eventuala expulzare a europarlamentarului Ska Keller pot afecta imaginea Bulgariei, care este presedinte in exercitiu al Consiliului UE de la inceputul anului". "Cererea de expulzare a unui om doar pentru ca isi exprima opinia este o metoda dictatoriala, nu este democratie". Aceste comentarii au aparut in publicatiile occidentale Politico si bruxelles2.eu, legat de scandaloasa declaratie de vineri a partidului vicepremierului bulgar Valeri Simeonov impotriva copresedintei Verzilor in Parlamentul European, Ska Keller, potrivit Sega, citata de Rador.

Ska KellerFoto: europarl.europa.eu

Documentul le-a fost trimis europarlamentarilor si guvernului german cu titlul: "Sa ungem schiurile lui Ska Keller".

Nemtoaica si-a atras furia guvernantilor din cauza criticilor sale la adresa coruptiei din Bulgaria si a participarii sale la protestele pe tema mediului

Protestul scris al Frontului National pentru Salvarea Bulgariei, semnat de Valeri Simeonov, Dancio Hadjiev, Valentin Kasabov si Boris Ianev, insista pentru expulzarea lui Keller cu o camioneta la Kapikule. In text, ea este numitaprintre altele "jihadist verde" si "neobrazata". Autorii iau peste picior si situatia politica interna din Germania.

Inca de vineri, presa occidentala a reflectat scandalul. Prima data a aparut informatia in "Sunday Times". Politico citeaza sursele sale din Parlamentul European, conform carora presedintia este compromisa.

Jurnalistul Nikola Gro Veid de la bruxelles2.eu a anuntat ca a solicitat un comentariu din partea cabinetului lui Boiko Borisov, insa nu a primit un alt raspuns in afara de faptul ca "pozitia Frontului National pentru Salvarea Bulgariei nu este pozitia guvernului bulgar". "Pare ca si cum declaratia impotriva lui Ska Keller este o declaratie a oricarui partid, nu a unui membru de frunte al guvernului, ca si cand Bulgaria nu ar fi preluat presedintia UE", mentioneaza Gro Vied.

"Daca lasam deoparte personalitatea politica care sta in spatele acestor cuvinte, aceasta afirmatie contravine tuturor principiilor Uniunii Europene. Asta slabeste presedintia bulgara, care va trebui sa reactioneze rapid. Peste cateva zile, la Sofia, urmeaza sa aiba loc o intalnire a ministrilor de externe ai statelor din UE, la care trebuie sa se dezbata criza din Siria si din Orientul Apropiat. Care poate sa fie legitimitatea Uniunii sa vorbeasca despre democratie si despre drepturile omului in lume, daca liderul tarii care gazduieste aceasta intalnire a dat un exemplu negativ?", a intrebat Gro Veid.

El mentioneaza ca, zilele acestea, vicepremierul Simeonov trebuie sa vorbeasca la conferinta la nivel inalt despre turism, organizata de presedintia bulgara si de comisarul european pentru industrie,Elzbieta Bienkowska."Vom vedea daca autoritatile europene vor reactiona", spune jurnalistul.