Razboiul civil din Siria, care a inceput in 2011, a castigat o dimensiune internationala, context in care a venit o declaratie-surpriza din partea Chinei. Ambasadorul Chinei in Siria, Qi Qianjin, a acordat o declaratie agentiei Xinhua in care a aratat ca "A venit vremea sa ne concentram eforturile pe dezvoltarea si refacerea Siriei. In acest proces, China doreste sa joace un rol mai important pentru a ajuta poporul si guvernul din Siria", potrivit Rador.

In ultima perioada, China a furnizat Siriei ajutoare mai ales in domeniul sanatatii. Ca rezultat al acestor ajutoare, a fost modernizat serviciul de urgenta al Spitalului Universitar Al Mouwasat (din Damasc). Directorul spitalului i-a multumit pentru ajutoare ambasadorului Qi.

Intr-o declaratie privind ajutoarele furnizate, ambasadorul Qi a aratat ca "Speram ca ajutoarele acordate acestui spital dar si altor institutii vor permite oferirea de servicii mult mai bune poporului sirian, in principal bolnavilor. In acelasi timp, aceste ajutoare reprezinta o dovada a profundei prietenii dintre guvernele sirian si chinez".