"In zona nordica a Israelului, situatia este in continua escaladare. Incidentul de sambata trecuta este doar un nou pas in acest sens. In opinia mea, felul in care Israelul a abordat incidentul demonstreaza ca, bazandu-se pe niste informatii clare, Fortele de Aparare Israeliene (IDF) sunt fara indoiala capabile sa riposteze rapid. Doborarea avionului israelian trebuie cercetata cu atentie, iar eu sunt sigur ca asa se va si intampla", potrivit lui Eyal Ben-Reuven, general-maior in retragere, fost adjunct si ulterior comandant al Fortelor de Nord din cadrul IDF. Cu toate acestea, israelienii trebuie sa inteleaga ca, uneori, atunci cand apar lupte, apar si victime, potrivit The Jerusalem Post, citat de Rador.

In ultimii ani, in luptele din Siria au fost implicate trupele loiale lui Assad si fortele rebele. Acum, rusii si iranienii (prin intermediul Hezbollah) sunt si ei implicati, iar asta i-a fost de mare ajutor regimului lui Assad, care acum controleaza aproximativ 75% din teritoriul sirian. Din acest motiv, pastrarea suveranitatii siriene in ochii sirienilor devine tot mai importanta pentru regimul aflat la guvernare, iar riposta sa impotriva avioanelor apartinand Fortelor Aeriene ale Israelului (IAF) este un semn clar in acest sens.

Escaladarea situatiei a survenit ca urmare a strategiei prin care Iranul incearca sa profite de pe urma campaniei din Siria. Iranul s-a infiltrat tot mai mult in Siria si a adus militiile siite - mii de teroristi pe care vrea sa ii transforme in niste forte care sa lupte impotriva Statului Israel. In plus, iranienii intentioneaza sa mobilizeze forte aeriene si navale iraniene alaturi de trupele Hezbollah. Pe scurt, planul este acela de a incercui Israelul cu forte aliate care sa initieze operatiuni teroriste impotriva Israelului laolalta cu miscarea Hamas din Fasia Gaza.

Israelul a declarat cat se poate de clar, si pe buna dreptate, ca nu va permite Iranului si cohortelor sale sa controleze un teritoriu vecin cu frontiera sa. Marile puteri care pot opri aceste demersuri sunt rusii si americanii. Totusi, eforturile noastre diplomatice de pana acum, atat cu rusii, cat si cu americanii, nu au dat roade. In calitate de membru al Comisiei pentru Relatii Externe si de Aparare din Knesset, m-am intalnit de trei ori cu oficialii rusi in ultimele 18 luni. La reuniunea cea mai recenta, le-am explicat exact care sunt conditiile noastre si i-am avertizat ca, in cazul in care procesul de "iranizare" nu se opreste, rezultatul va fi o escaladare a violentelor care va duce la un razboi cat se poate de clar pe frontul nordic israelian. Asta ar fi contrar intereselor Israelului, Rusiei sau Statelor Unite deopotriva.

In acelasi timp, rusii dau din cap aprobator, afirmand ca inteleg problema si ca nici ei nu doresc forte iraniene in Siria. Dar, pe de alta parte, ei nici nu vor sa apeleze la o oarecare forta ca sa opreasca acest proces. Spre marea noastra dezamagire, americanii nu fac nimic in aceasta privinta, oferind doar niste servicii abstracte. Daca nu intervine o mare schimbare in viitorul apropiat, o campanie militara la frontiera nordica a Israelului este aproape inevitabila. Guvernul israelian trebuie sa depuna eforturi diplomatice tenace pentru a-i convinge pe rusi si pe americani sa intervina si pentru a preveni izbucnirea unui razboi.

In acelasi timp insa, Statul Israel trebuie sa se pregateasca de lupta. Trupele IDF se pregatesc excelent, dar populatia civila - in special israelienii din nordul tarii - nu este nici pe departe pregatita. De-abia cu vreoi trei saptamani in urma, guvernul a cerut ca toate locuintele din nordul Israelului sa dispuna de niste camere de securitate. Incidentul de sambata ne reaminteste ca trebuie sa actionam mai rapid pentru a-i proteja pe cetatenii israelieni, scrie Eyal Ben-Reuven, general-maior in retragere, pentru The Jerusalem Post.