Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sambata seara ca Israelul ca va face orice este necesar pentru a-si proteja suveranitatea si securitatea, dupa ce un avion de lupta israelian, care se intorcea dintr-o misiune de bombardament asupra unor pozitii din Siria sprijinite de Iran, a fost doborat de artileria antiaeriana siriana, in cursul diminetii, transmite Reuters.

Benjamin NetanyahuFoto: Captura YouTube

Intr-o declaratie video sustinuta in limba engleza, Netanyahu a spus ca le considera responsabile pe Iran si Siria pentru agresiunile din cursul zilei.

"Am avertizat de ceva vreme cu privire la pericolele consolidarii militare a Iranului in Siria. Iranul incearca sa foloseasca teritoriul sirian pentru a ataca Israelul, pentru scopul sau declarat de a distruge Israelul. In aceasta dimineata, Iranul a incalcat cu nerusinare suveranitatea Israelului, au trimis o drona iraniana de pe teritoriul Siriei in Israel, iar acest lucru demonstreaza ca atentionarile noastre au fost 100% corecte. Israelul considera Iranul si gazda sa Siria responsabile pentru agresiunea de astazi, noi vom continua sa facem orice este necesar pentru a ne proteja suveranitatea si securitatea", a fost mesajul transmis de Netanyahu.

Intr-o declaratie separata transmisa in ebraica, Netanyahu a mai mentionat ca a discutat cu presedintele rus Vladimir Putin si ca amandoi au convenit sa continue coordonarea intre armatele celor doua tari.

"I-am reiterat (lui Putin - n.r.) obligatia noastra si dreptul nostru de a ne apara de atacurile venite dinspre teritoriul sirian. Am convenit ca coordonarea intre armatele noastre va continua", a spus premierul israelian intr-o declaratie televizata.

Netanyahu a adaugat ca a discutat si cu secretarul de stat american Rex Tillerson. "Israelul cauta sa fie pace, dar vom continua sa ne aparam cu fermitate de orice atac impotriva noastra sau de orice incercare a Iranului de a se consacra impotriva noastra in Siria", a spus Netanyahu ca i-a transmis sefului diplomatiei americane.

Aparatul F-16, unul dintre cele cel putin opt avioane de lupta israeliene trimise ca raspuns la ceea ce Israel a spus ca a fost o incursiune a unei drone iraniene in spatiul sau aerian, a fost lovit de o racheta antiaeriana siriana si s-a prabuit in nordul Israelului. Ambii piloti au reusit sa se salveze, insa au fost raniti, unul grav.

Israelul a lansat apoi un al doilea si mult mai intens raid aerian, lovind, conform informatiilor evocate, 12 tinte iraniene si siriene in Siria, inclusiv baterii de aparare antiaeriana siriene.