"In pofida tuturor presiunilor, santajelor si ultimatumurilor, nici Ungaria si nici Polonia nu vor primi nici un singur imigrant ilegal", a subliniat joi, la Varsovia, ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, dupa discutiile avute cu ministrul polonez de interne, Joachim Brudzinski., potrivit MTI care citeaza Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

"In urma discutiilor s-a demonstrat ca "cu cat este mai mare presiunea exercitata asupra noastra dinspre Europa de Vest, cu cat ne santajeaza mai mult, cu cat ne dau mai multe ultimatumuri, cu atat sunt mai stabile si puternice relatiile de colaborare ungaro-poloneze in chestiunea privind migratia", a declarat Peter Szijjarto Agentiei de Presa MTI. Prin aceasta afirmatie seful diplomatiei ungare a reactionat la cuvintele premierului belgian, Charles Michel, potrivit caruia "va fi dat un ultimatum tarilor Grupului de la Visegrad (Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia, V4), care refuza primirea imigrantilor".

Potrivit declaratiei premierului belgian, daca pana la sfarsitul lunii iunie nu se va ajunge la un consens in Consiliul guvernelor tarilor membre ale UE, proiectatele reforme vor fi adoptate fara V4, cu votul majoritatii calificate. La intalnire s-a spus clar ca nici Ungaria si nici Polonia nu vor primi nici un singur imigrant ilegal, asa cum nu au primit nici pana acum.

"Nu vom renunta la apararea granitelor tarilor noastre, ceea ce din punctul nostru de vedere reprezinta cea mai importanta chestiune de securitate", a accentuat Peter Szijjarto, adaugand ca pentru Budapesta si Varsovia chestiunea prioritara este siguranta cetatenilor. Impreuna cu ministrul de interne Joachim Brudzinski am fost de acord ca Polonia nu va vota nicio propunere in cadrul UE care se refera la cotele obligatorii de imigranti, "fie in mod concret, fie in mod indirect", a afirmat Peter Szijjarto. Oficialul ungar a mai spus ca, impreuna cu ministrul polonez de interne, au avut opinii similare cu privire la pachetul ONU privind migratia.