Germania a inregistrat in 2017 un excedent comercial de 244,9 miliarde de euro, in usoara scadere pe un an, in ciuda exporturilor care au atins un nivel record, a aratat joi, 8 februarie, oficiul federal de statistica, scrie La Tribune, citata de Rador.

In anul care a trecut, Germania a vandut peste frontiere bunuri in valoare de 1.279,4 miliarde de euro - o crestere anuala de 6,3% -, in vreme ce a importat in valoare de 1.034,6 miliarde de euro - o crestere si mai mare, +8,3%.

In 2016, excedentul comercial se ridica la 248,9 miliarde de euro, o cifra revazuta usor in jos de organismul de statistica german Destatis fata de cele 252,9 miliarde comunicate anul trecut.

In detaliu...

Exporturile germane spre Europa au crescut cu 6,3% in 2017 pana la 750 de miliarde de euro, cu o crestere de 7,0% a vanzarilor in tarile zonei euro si de 5,1% in celelalte tari europene.

Exporturile spre tarile ne-europene, deci inclusiv Statele Unite, primul partener comercial al Germaniei, au crescut de asemenea cu 6,3%, la 529,4 miliarde de euro.

In acelasi timp, importurile Germaniei din tari ne-europene au crescut cu numai 2,3%, pana la 352,1 miliarde de euro, in vreme ce cele provenind din Europa au crescut cu 7,9%.

Excedentele comerciale germane in vizor

La sfarsitul lui ianuarie, presedintele american, Donald Trump, si-a incrucisat din nou sabia cu Germania, al carei excedent comercial cu Statele Unite il considera excesiv. El a ameniuntat cu instaurarea de taxe vamale drept represalii pentru a reduce dezechilibrul, ceea ce ar putea dauna industriei auto germane.

Cat despre importurile in neta crestere din Europa, ele apar in vreme ce Germania este regulat tinta unor critici (in special ale FMI) ca nu impotra si nu investeste suficient, facand, prin ricoseu, sa profite alte tari de succesul ei economic.

Contractul pentru noul guvern Merkel, adoptat miercuri in ultimul moment, subliniaza totusi vointa de a continua sa ofere "oportunitati de export pentru intreprinderile germane pe pietele internationale".