Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson, va calatori la Amman - Iordania, Ankara - Turcia, Beirut - Liban, Cairo - Egipt si Kuweit - Kuweit in perioada 11-16 februarie, anunta Departamentul de Stat al SUA, potrivit news.ro.

Rex TillersonFoto: state.gov

In Iordania, Tillerson se va intalni cu Regele Abdullah Al-Hussein si Ministrul iordanian al Afacerilor Externe, Ayman Al-Safadi. Secretarul de stat american va sublinia relatia puternica dintre SUA si Iordania, va discuta cu liderii iordanieni despre un nou memorandum privind asistenta bilaterala si vor fi analizate probleme principale ale regiunii, cum ar fi criza din Siria.

Itinerariul lui Tillerson include si o vizita in Turcia, unde se va intalni cu oficiali importanti turci pentru a discuta probleme regionale.

In Beirut, Secretarul de Stat se va intalni cu presedintele libanez Michel Auoun, cu prim-ministrul Saad Hariri si cu reprezentantul Parlamentului Nabih Berri. Vizita va sublinia sprijinul SUA pentru populatia libaneza si pentru armata Libanului.

In Cairo, Tillerson va discuta cu oficialii egipteni despre parteneriatul dintre SUA si Egipt si despre noi modalitati de intari relatia dintre cele doua tari.

In Kuweit, Tillerson va conduce delegatia americana la intalnirea Coalitiei Globale Impotriva ISIS si va participa la Conferinta de Reconstruire a Irakului.

Este a treia oara cand Tillerson va organiza o intalnire a Coalitiei Globale si este primul astfel de eveniment dupa infrangerea gruparii teroriste in Raqqa. Secretarul de Stat isi va exprima aprecierea fata de eforturile celor din Kuweit de a organiza aceste evenimente intr-o perioada extrem de importanta. Membrii Coalitiei vor discuta despre modalitatile prin care se poate asigura infrangerea pe termen lung a ISIS in Irak si Siria precum si stoparea ambitiilor globale ale organizatiei teroriste.

Conferinta de Reconstruire a Irakului, care va dura trei zile, va pune in evidenta oportunitatile de investitii in sectorul privat, precum si sustinerea internationala fata de Irak. Tillerson va participa la evenimente care vor arata cum oportunitatile de investitii in sectorul privat pot duce la reconstruirea infrastructurii Irakului.