Ministrul-presedinte destituit al Cataloniei, Carles Puigdemont, are intentia sa depuna juramantul pe 18 februarie la Bruxelles. Ar trebui sa urmeze o depunere a juramantului in fata parlamentului catalan, pe 21 sau 22 februarie, dar atunci ar trebui gasita o alternativa, arata miercuri media catalane. Dl Puigdemont pledeaza deci pentru doua guverne, unul in exil si altul la Barcelona, potrivit Rador, care citeaza La Libre.

HotNews.roFoto: Hotnews

El propune un "Consell de la Republica" condus de el insusi si a carui instalare ar avea loc pe 18 februarie, cu ocazia unei reuniuni a functionarilor alesi in cursul unei ceremonii organizate la Bruxelles. Dl Puigdemont are in vedere de asemenea o investitura care sa se tina cateva zile mai tarziu, in parlamentul catalan, la Barcelona. Si cum este constient ca nu va fi fezabil, (el va fi arestat in clipa in care va pune piciorul pe pamant spaniol, n. red.), el propune sa fie desemnat un ales al partidului sau JxCat sa-l inlocuiasca. Identitatea acestui "inlocuitor" nu a fost comunicata.

Potrivit unui document intern al partidului de extrema stanga independentist CUP pe care cotidianul La Vanguardia l-a putut examina, mai trebuie trecuta pe agenda presedintiei guvernului regional o modificare a legii care sa-i permita lui Carles Puigdemont sa depuna juramantul la distanta.