Uniunea Europeana va putea sanctiona Regatul Unit daca acesta nu respecta regulile comune ale UE in perioada de tranzitie care va urma dupa Brexit, potrivit unui proiect de text aprobat de celelalte 27 de state membre, a dezvaluit marti o sursa europeana, potrivit Le Vif, citata de Rador.

Se prevede intr-adevar ca in timpul celor 21 de luni de tranzitie de dupa iesirea efectiva din UE, pe 29 martie 2019, Regatul Unit sa se conformeze legilor si reglementarilor europene. Ultimul proiect de acord intre cei 27 privind modalitatile acestei tranzitii prevede ca blocul european sa poata taia accesul Regatului Unit la piata unica in caz de nerespectare a regulilor, aceasta in ipoteza in care va lipsi timpul pentru a duce litigiul in fata justitiei europene. Clauza care prevede sanctiuni, inclusa in proiectul de acord pe care Comisia Europeana urmeaza sa-l prezinte miercuri, a fost adaugata cu ocazia reluarii negocierilor, marti, la Bruxelles.

Textul vorbeste despre "un mecanism care sa permita Uniunii Europene sa suspende anumite beneficii pentru Regatul Unit decurgand din participarea sa la piata unica", a aratat pentru AFP o sursa europeana sub acoperirea anonimatului. Ramanerea in piata unica va permite Regatului Unit sa continue sa faca comert fara bariere sau controale vamale in perioada de tranzitie, in vreme ce cetatenii britanici vor putea continua sa traiasca si sa munceasca in oricare alt stat al UE. Sanctiunile nu ar aparea decat in ipoteza in care "aducerea in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene nu ar aduce rezolvarea necesara intr-un termen potrivit", a apreciat sursa europeana referindu-se la text.

Perioada de tranzitie post-Brexit continua sa dezbine Partidul Conservator al prim- ministului Theresa May. Deputatii pro-Brexit se tem ca Regatul Unit, care va continua sa respecte regulile europene in aceasta perioada fara a putea sa spuna nimic, sa nu devina un "stat vasal" al Uniunii.