Vizita presedintelui francez in Corsica pe 6 si 7 februarie pentru a raspunde revendicarilor nationalistilor la putere este o miscare sensibila care ar putea face istorie, potrivit presei straine. Aceasta este, fara indoiala, "cea mai complicata deplasare pe teritoriul national" pentru Emmanuel Macron, potrivit ziarului "Suddeutsche Zeitung" si Courrier International.

emmanuel macronFoto: YouTube

Desigur, recunoaste cotidianul german, corsicanii au abandonat lupta armata de cativa ani. Cu siguranta, nationalistii, care si- au intarit puterea dupa victoria la alegerile din decembrie 2017, doresc sa inceapa un dialog cu executivul francez. "Totusi, aceasta calatorie este un test pentru Macron si pentru dorinta sa de a oferi mai multa libertate de manevra in diferitele regiuni ale Frantei", subliniaza ziarul din Munchen.

Pentru ca in acest moment seful statului a creat anumite asteptari in randul autonomistilor in timpul campaniei sale, "promitand o mai mare descentralizare, in cadrul 'adevaratelor pacte girondine' ", potrivit cuvintelor sale, reaminteste ziarul spaniol "El Periodico de Catalunya". Acum, el trebuie sa precizeze in detaliu cat de departe este dispus sa mearga si ce va fi linia alba pe care statul francez va refuza sa o traverseze.

"Proiectul de revizuire a Constitutiei prevazut de seful statului ar putea reprezenta ocazia de a include in ea specificitati regionale. Vizita presedintelui francez are loc intr-un context tensionat, dupa scurta vizita a celor doi lideri principali corsicani la Paris, la sfarsitul lunii ianuarie, si o demonstratie care a adunat cateva mii de oameni in Ajaccio sambata trecuta.

Emmanuel Macron urma sa prezideze si o ceremonie de comemorare a prefectului Erignac, ucis cu douazeci de ani in urma la Ajaccio.

Desi liderii insulei asigura ca vor propovadui dialogul, autonomistul Gilles Simeoni, presedintele executivului corsican, nu poate decat sa strecoare un avertisment, raportat de "Suddeutsche Zeitung": "Daca Macron nu ofera nicio perspectiva politica in Corsica, "riscam sa asistam la dezvoltarea unor noi tensiuni sau chiar la revenirea violentei", citeaza Rador.

"In discursul sau de la Bastia, seful statului a taiat-o scurt tuturor revendicarilor nationalistilor corsicani-statutul de rezident si co-oficializarea limbii corsicane cu franceza- in afara de recunoasterea specificitatii insulei in Constitutie, scrie Le Figaro.

Macron este favorabil mentionarii Corsicii in Constitutie

Singura revendicare a nationalistilor acceptata de Emmanuel Macron: inscrierea Corsicii in Constitutie. "Un mod de a recunoaste identitatea [insulei] si a o ancora in Republica", a declarat el, indemnandu-i in acelasi timp pe alesi sa dezbata aceasta idee "in luna urmatoare". Proiectul s-ar integra in cadrul revizuirii constitutionale dorite de Emmanuel Macron si dezbatuta in primavara.

"Nu este un pas care va preceda mai multi altii", a precizat totusi seful statului pentru a taia scurt orice dorinta de mai multa autonomie a nationalistilor corsicani, potrivit Rador, care citeaza le Figaro.

Statut de rezident: "nu e raspunsul bun"

Revendicarea principala a nationalistilor corsicani: statutul de rezident. O idee gandita pentru a-i privilegia pe cei care traiesc in Corsica de mai mult de cinci ani, in special la cumpararea de bunuri imobiliare sau funciare. Ideea era si de a-i face pe locuitori sa beneficieze de exonerari fiscale. "Punerea in aplicare a unui statut de rezident nu este raspunsul bun", a transat Emmanuel Macron.

"Astazi, cand preturile cresc si terenurile sunt vandute, rareori profita oameni care nu sunt corsicani" a estimat el, angajandu-se totusi sa "sprijine construirea de locuinte" si sa "simplifice regulile de urbanism" fata de unele constrangeri uneori exorbitante legate de specificitatea geografica a insulei.

Recunoasterea limbii corsicane: "Exista o limba oficiala, este franceza"

Emmanuel Macron a refuzat de asemenea "co-oficializarea" limbii corsicane cu franceza. "Bilingvismul nu este co-oficializare", a apreciat seful statului, avertizand ca nu va accepta "niciodata sa pastreze pentru cel care vorbeste corsicana cutare asu cutare loc de munca". Apararea legitima a limbii corsicane nu trebuie sa se supuna unei logici a izolarii, care ar putea duce la inchiderea pietei muncii", a explicat el.

Emmanuel Macron s-a declarat in schimb favorabil "sa poata figura ca o competenta" intr-o oferta de loc de munca "faptul de a vorbi limba corsicana". Emmanuel Macron nu a spus nimic in legatura cu amnistia detinutilor zisi "politici", punct care reprezinta totusi una din principalele revendicari ale nationalistilor corsicani.