Parlamentul European, reunit in sesiune plenara la Strasbourg, a respins miercuri ideea crearii de liste transnationale la viitoarele alegeri europene, sustinuta in special de presedintele francez, Emmanuel Macron, potrivit Rador, care citeaza Le Vif.

Conform purtatorului de cuvant al PPE din cadrul comisiei de Afaceri constitutionale, Gyorgy Schopflin, nu exista baza juridica pentru un asemenea experiment", pe care l-a calificat drept "condus de elite". Grupul francez din Partidul Popular European (PPE) s-a "bucurat" de "infrangerea considerabila" a presedintelui Macron, partizan al listelor transnationale.

"Dupa crearea foarte contestabila a unei circumscriptii unice in Franta, listele transnationale, sustinute cu tarie de Emmanuel Macron, ar fi fost un gadget inutil, nedrept si inaplicabil", a exclamat Franck Proust, presedintele delegatiei franceze din PPE.

"Presedintele se straduieste sa incurce lucrurile imaginand lucruri inutile pentru a-i impiedica pe alegatori sa stie precis pentru ce candidat vor si pot realmente sa voteze pentru a-i reprezenta la Strasbourg si la Bruxelles", a sustinut el. Grupul Verzilor a criticat "scoala veche a Europei intercontinentale". "Astazi se inchide orizontul democratiei europene, lasand-o limitata la teritoriul Natiunii", a criticat presedintele grupului, Philippe Lamberts.

Si EUObserver considera "Listele transnationale sunt o idee proasta" deoarece vor exista 27 de parlamentari din PE care nu vor apartine de nimeni.

Sustinatorii TNL pretind ca ei ii vor reprezenta pe toti cetatenii Europei. Oare? Au fost oare acesti cetateni macar intrebati daca vor sa fie reprezentati astfel? Si, de fapt, exista oare cetateni ai Europei care sa fie uniti si 'colectivizati' intr-o asemenea maniera? Pentru oricine care cunoaste Europa, raspunsul este 'nu'. Sa sustii contrariul e o gandire care tine de magie, adica sa crezi ca doar dorind foarte mult un lucru, el se poate si realiza. Asadar, cel putin ipotetic, acesti 27 de europarlamentari zburdand in libertate vor sta acolo, in Parlamentul European, fara sa raspunda in fata nimanui.

Pur si simplu, nu exista niciun mecanism prin care ei sa poata fi trasi la raspundere.

Cum vor putea oare cetatenii Europei, a caror cetatenie depinde de cea acordata de statul lor, sa intre in legatura cu cei 27? Cum vor putea fi abordati acesti 27 de supracetateni? Si de ce s-ar identifica in vreun fel cetatenii unui stat cu aceste personalitati transnationale? Stim prea bine ce inseamna 'deconectarea', mare dificultate de a fi simultan doua feluri de cetatean.