Martin Schulz a anuntat vineri ca vrea sa renunte in curand la sefia partidului social-democrat german, dupa acordul cu conservatorii lui Angela Merkel privind formarea viitorului guvern, scrie AFP.

Martin SchulzFoto: Agerpres/AP

Fostul presedinte al Parlamentului European in varsta de 62 de ani a confirmat, la Berlin, ca vrea sa ocupe postul de ministru al Afacerilor Externe in viitorul guvern si considera ca nu este in masura sa asigure cel mai bine "procesul de innoire" al partidului.

Andrea Nahles, 47 de ani si seful grupului parlamentar al partidului, este chemata sa ii succeada. Fostul ministru al Muncii, care a exclus participarea la o noua mare coalitie, ar fi prima femeie care ar conduce cel mai vechi partid din Germania.

"Partidul trebuie sa se intinereasca si sa se feminizeze. Dupa 150 de ani, acest partid revine in sfarsit unei femei", a declarat Schulz.

Acesta a precizat ca vrea sa organizeze un congres extraordinar pentru alegerea lui Andrea Nahles, dupa votul membrilor de partid asupra proiectului de coalitie intre SPD si conservatori. Aceasta consultare interna se va derula incepand cu 20 februarie in randul a 460.000 de militanti social-democrati iar rezultatul va fi comunicat in 4 martie.

Fara aprobarea lor, guvernul nu va putea fi format.