''Ma aflu aici pentru a vorbi despre politica externa, voi vorbi mai mult despre contextul international si mai putin despre Uniunea Europeana, deoarece pentru noi UE nu inseamna politica externa, ci casa noastra, este locul in care Italia trebuie sa continue sa-si dezvolte relatiile sale economice si politice'' a declarat Luigi Di Maio, liderul M5S, potrivit Rador care citeaza Rai News.

Cu toate acestea candidatul la functia de premier al partidului Miscarea de 5 Stele a tinut sa lanseze un avertisment catre UE: "Atata timp cat criza libiana nu va fi rezolvata, UE nu poate continua sa se gandeasca la Italia ca la o tabara de refugiati. Ma astept la o cooperare din partea tarilor din Est care acceseaza fondurile europene, dar care nu pot accepta relocarile".

In ceea ce priveste spinoasa problema libiana, Di Maio anunta: "Vom fi promotorii unei conferinte de pace privind Libia la Roma, la care vor participa toti actorii scenei internationale, eveniment al carei protagonista absoluta va fi Italia, avand in vedere faptul ca Eni se afla acolo din 1959''.

Di Maio a mai vorbit si despre alte zone de criza. In ceea ce priveste Orientul Mijlociu, pozitia liderului M5S este urmatoarea: "Doua popoare si doua state, aceasta este linia noastra. Trebuie recunoscut statul Palestina si Israelul trebuie sa aiba dreptul de a trai in siguranta. Pentru noi, gruparea Hamas reprezinta o grava amenintare terorista".

In ceea ce priveste situatia din Yemen: "Din Italia pleaca arme care sunt folosite in conflictul din Yemen. Legile noastre si Constitutia noastra interzic aceste lucruri. Suntem angajati in prima linie pentru a bloca acest comert, iar tarile occidentale trebuie sa dea un exemplu incetand sa mai alimenteze acel conflict".