Ambele echipe de negociere au inceput marti un dialog "intens" la Bruxelles, pentru a incerca sa se puna de acord, inainte de sfarsitul lunii martie, cu privire la conditiile unei perioade de tranzitie. Michel Barnier, negociatorul-sef al Uniunii Europene (UE), a avertizat luni ca anumite bariere in calea schimbului de bunuri si servicii vor fi "inevitabile" atunci cand Regatul Unit va iesi din blocul comunitar, daca va decide sa paraseasca Uniunea vamala si piata unica comunitara. Negociatorul UE a spus ca a venit timpul ca Londra sa decida ce tip de relatie doreste sa aiba cu UE, potrivit Rador, care citeaza La Vanguardia.

"A sosit timpul sa luam decizii", a avertizat Barnier executivul britanic intr-o aparitie in mass-media, dupa intalnirea de la Londra cu premierul Theresa May si cu ministrul pentru Brexit, David Davis. Davis a spus ca ambele echipe de negociere vor incepe un dialog "intensiv" la Bruxelles pentru a incerca sa fie de acord, inainte de sfarsitul lunii martie, cu privire la conditiile unei perioade de tranzitie de aproximativ doi ani dupa iesirea oficiala a Regatului Unit din UE, pe 29 martie 2019.

In urmatoarele saptamani, Londra si Bruxelles-ul vor negocia detaliile acelei faze de implementare si nu vor incepe sa-si proiecteze relatiile comerciale viitoare pana cel putin dupa luna martie, potrivit spuselor d-nului Barnier.

Premierul britanic "a cerut ca tara sa sa beneficieze de piata unica si de Uniunea vamala o scurta perioada de timp (dupa Brexit). Suntem pregatiti sa luam in considerare aceasta propunere. Conditiile sunt foarte clare, fiecare trebuie sa joace dupa aceleasi reguli in timpul acestei tranzitii", a sustinut negociatorul UE.

In acest sens, Barnier a afirmat ca mai sunt inca "lucruri de facut" pentru a garanta o "iesire ordonata" a Regatului Unit din UE. Pentru seful echipei comunitare de negociere, asteptarea a cel putin doua luni pentru a incepe un dialog privind un acord comercial intre ambele parti ale Canalului Manecii "va oferi Regatului Unit timp sa isi clarifice pozitia cu privire la relatia viitoare". La randul sau, Davis a precizat ca urmatoarea runda de negocieri se va "concentra pe diferite aspecte", inclusiv pe perioada de implementare.

Aceasta faza "va oferi claritate atat guvernelor, cat si companiilor" si va conduce in cele din urma Regatul Unit "in afara Uniunii vamale si a pietei unice", a declarat ministrul pentru Brexit, care a subliniat ca Londra spera sa mentina pe termen lung "relatii extrem de bune si stranse" cu Uniunea Europeana.

"In urmatoarele luni trebuie sa ajungem la o concluzie imediata, la un acord politic privind perioada de implementare. Negocierile privind termenii sai vor incepe chiar maine", a punctat el. Intrebat de jurnalisti despre presupusa lipsa de claritate a guvernului britanic in legatura cu planurile sale pentru un viitor acord cu UE, Davis a reamintit ca executivul a publicat deja "o cantitate mare de informatii" cu privire la propunerile sale.

"Vrem un amplu acord de comert liber si un acord vamal. Dorim ca liberul schimb sa aiba loc cu cat mai putine restrictii, atata timp cat ne pastram capacitatea de a semna acorduri comerciale cu restul lumii", a conchis ministrul.