Comisia Europeana a prezentat marti on strategie de aderare pentru sase tari balcanice intr-o tentativa de a recapata controlul unei zone care risca sa intre sub influenta Rusiei si a Chinei, scrie Reuters.

Cele sase tari vizate sunt Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru si Serbia.

Miscarea vine in contextul parasirii Uniunii de catre Marea Britanie iar Comisia Europeana a facut publica o strategie pentru aderarea statelor din Balcanii de Vest daca vor implementa reformele necesare, potrivit news.ro.

"Usa este deschisa. Exista o cale clara pentru Balcanii de Vest sa adere in sfarsit la Uniunea Europeana", a declarat Federica Mogherini, reprezentantul UE pentru afaceri externe, in cadrul prezentarii planului catre Parlamentul European la Strasbourg.

"Viitorul Uniunii nu este legat de numarul 27", a spus Mogherini, referindu-se la actualul numar de state membre, fara Marea Britanie, care va iesi din Uniune in 2019.

Cu toate acestea, atat Mogherini cat si Johannes Hahn, comisarul pentru extindere al UE, au specificat ca obiectivul setat pentru anul 2025 reprezinta mai mult o incurajare pentru tarile vizate si nu un termen limita.

"Nu vom repeta greselile trecutului", a spus Hahn la Bruxelles, facand referire la aderarea la Uniunea Europeana a Romaniei si Bulgariei in 2007, o miscare ce a fost vazuta de multi ca fiind una grabita si la slaba gestionare a migrarii muncitorilor est-europeni catre Marea Britanie.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nu avea in plan marirea numarului de state membre atunci cand si-a inceput mandatul in 2014 si acest lucru a generat un sentiment de incertitudine in randul tarilor balcanice, care nu mai erau sigure daca vor fi admise prea curand.

Macedonia este candidata la aderare inca din 2005, Muntenegru din 2010, Serbia din 2012 si Albania din 2014.