Dupa cativa ani de racire din cauza ranilor marii recesiuni, zona euro se confrunta cu riscuri serioase de supraincalzire in mai multe tari, potrivit unui raport al autoritatilor fiscale independente europene. In plus fata de avertizarea timpurie, care se resimte in evolutia pietei fortei de munca si a salariilor, raportul identifica provocarile Brexit si catalana ca doua dintre incertitudinile interne majore de pe continent. Catalonia si lipsa bugetului pun in pericol obiectivele fiscale spaniole pentru anul 2018, potrivit AiREF, autoritatea fiscala independenta din Spania. "Unii spun ca lumea va sfarsi in foc, altii, in gheata", spune Robert Frost intr-un text memorabil, potrivit Rador care citeaza El Pais.

Zona euro a inregistrat semne de inghet timp de 10 ani: fara inflatie, cu gestionarea insurmontabila a crizelor, cu 20 de milioane de someri, care scad doar cu picatura. Dar acum, cand exista ceva ce pare, in sfarsit, o redresare, autoritatile europene avertizeaza cu privire la riscurile unei eventuale supraincalziri, pe baza unui raport care arata ca, in cativa parteneri din zona euro, reactivarea vine mana in mana cu o evolutie periculoasa pe piata muncii si a salariilor.

Exista o lipsa de forta de munca calificata in mai multe tari, in ciuda faptului ca rata somajului ramane in jur de 8%, cu varfuri de peste 15% in Spania sau Grecia. In unele tari, salariile recupereaza puterea de cumparare, dar in altele acestea nu cresc, in ciuda cresterii PIB-ului, iar rata somajului se limiteaza la ocuparea integrala a fortei de munca in mai multe economii din Europa Centrala si de Est. Politicile fiscale nu ajuta: autoritatile fiscale independente critica politicile "pro-ciclice" din mai multe tari, care au aplicat reduceri in timpul crizei (si, astfel, au provocat o recesiune mai profunda), iar acum aproba stimulente, mai degraba decat a economisi si de a crea rezerve fiscale pentru a putea avea capacitate de reactie in urmatoarea criza.

Raportul da cartonase rosii pentru cinci guverne: Lituania, Bulgaria, Estonia, Romania si Bulgaria, care aplica politici pe care autoritatile fiscale le considera nepotrivite. Cele doua mari riscuri interne din zona euro sunt politice: Brexit - divortul Regatului Unit de UE, care poate fi deosebit de greu pentru Irlanda - si provocarea independentista catalana. AiREF - autoritatea spaniola independenta, condusa de Jose Luis Escriva - crede ca incertitudinea politica legata de Catalonia si lipsa unui buget pot pune in pericol atingerea obiectivelor fiscale pentru acest an.

In plus, Spania nu va respecta regulile fiscale pana in 2035: datoria publica, in jurul valorii ingrijoratoare de 100% din PIB, nu va scadea la nivelul de 60% timp de 17 ani, cu 15 ani de intarziere, in comparatie cu reglementarile. "Lipsa unui plan fiscal solid pe termen mediu si lung", critica AiREF, "este unul dintre principalele dezavantaje ale cadrului fiscal spaniol". Dar Spania nu este singura tara in dificultate. Raportul identifica problemele din Italia, din cauza "intarzierilor repetate in adoptarea majorarilor de impozite", intr-o economie foarte indatorata, care asteapta alegerile din martie. "Planurile fiscale [ale guvernului italian] sunt excesiv de confuze", potrivit acestui text. Nivelurile ridicate ale datoriei reprezinta, de asemenea, o sursa de incertitudine pentru Portugalia si Cipru. Grecia, in plina revizuire a celui de-al treilea plan de a salvare, nu a incetat niciodata sa fie un risc potential.