Statele Unite sunt dezamagite ca presedintele Poloniei a promulgat legea care instituie pedepse cu inchisoarea pentru cei care atribuie statului polonez crimele nazismului, declara secretarul de Stat american Rex Tillerson, potrivit news.ro.

Rex TillersonFoto: state.gov

"Statele Unite sunt dezamagite ca presedintele Poloniei a promulgat legea care instituie pedepse penale pentru cei care atribuie statului polonez crimele nazismului. Intelegem ca aceasta lege va fi transmisa Tribunalului constitutional al Poloniei", afirma Tillerson, conform unei declaratii postate pe site-ul Departamentului de Stat, potrivit careia intrarea in vigoare a unei astfel de legi va afecta libertatea de expresie, precum si cercetarile academice.

Statele Unite reafirma ca termeni precum "lagarele mortii din Polonia" sunt durerosi si incorecti.

"Astfel de inexactitati istorice afecteaza Polonia, un puternic aliat al nostru, si trebuie combatute in moduri care sa protejeze libertatile fundamentale. Consideram ca o dezbatere deschisa, burse si educatia sunt cele mai bune mijloace pentru a contracara discursul incorect", considera Tillerson.

Presedintele polonez Andrzej Duda a anuntat marti ca va promulga controversata lege cu privire la Holocaust, menita sa apere imaginea tarii sale in strainatate, dar care a provocat tensiuni puternice cu Israelul, Statele Unite si Ucraina, relateaza AFP.

Seful statul polonez a cerut totodata Curtii Constitutionale sa verifice conformitatea acestei legi cu legea fundamentala in privinta libertatii de exprimare si a pedepselor importante cu inchisoarea pe care le impune celor care acuza natiunea sau statul polonez de participare la crimele naziste.

Legea prevede pedeapsa cu inchisoarea de pana la trei ani in cazul celor care vorbesc despre "lagare ale mortii poloneze", sugerand astfel "in mod public si impotriva faptelor" ca natiunea sau statul poloneze au fost complici ai crimelor comise de Germania nazista.

Avizul Curtii ar putea sa fie cunoscut dupa intrarea in vigoare a legii, scrie Reuters.

Guvernul de dreapta de la Varsovia considera ca legea este necesara in vederea apararii reputatiei polonezilor ca victime ale agresiunii naziste.