Hong Kong interzice comertul cu fildes, denumit si "aurul alb", dupa ce deputatii au votat cu o larga majoritate in favoarea acestei interdictii, care urmeaza sa intre in vigoare pana in 2021, relateaza AFP. Decizia vine dupa ce la sfarsitul anului trecut, China a interzis la randul sau comercializarea fildesului.

Comert cu fildesFoto: Wikipedia

In prima faza, interdictia va fi resimtita de cei care comercializaza stocuri de fildes si trofee de vanatoare realizate dupa anul 1975, dupa care va fi vizat si fildesul cumparat inainte de 1975.

Traficantii care nu vor tine cont de acest lucru risca amenzi de pana la un milion de euro, dar si 10 ani de inchisoare.

La sfarsitul lui 2017, guvernul chinez a interzis cu desarvarsire comertul cu fildes, astfel ca unul dintre cei mai mari consumatori de fildes din lume nu mai poate vinde sau cumpara in mod legal.

Braconajul este una dintre cele mai mari amenintari cu care se confrunta elegantii africani, care aduce dupa sine pierderea a 30 de mii de elefanti anual. In combinatie cu distrugerea habitatului lor, braconajul a devastat numarul populatiei de elefanti din istoria recenta.

Astfel ca, in ultimii 100 de ani, numarul de elefanti africani din salbaticie a scazut de la 3-5 milioane la doar 415 mii.