Nu luati in serios amenintarile sustinatorilor Brexitului la adresa Theresei May. Bernard Jenkin a avertizat-o pe dna premier ca este necesar un "Brexit curat". Un fost ministru al cabinetului, John Wittingdale, a declarat ca viitorul dnei May depinde in parte de acordul convenit de ea pe tema Brexitului.Dupa cum sugereaza si Amber Rudd (fruntasa a Partidului Conservator, ministru de interne, n. red.), asemenea declaratii sunt menite sa o intimideze pe dna premier in cursul unei saptamani considerate drept cruciale, potrivit The Times, citat de Rador.

In plan privat, sustinatorii Brexitului isi dau seama ca o inlaturare a dnei May ar fi mai periculoasa decat mentinerea sa la carma Brexitului. Schimbarea premierului nu ar schimba si socotelile din Camera Comunelor, disputele dintre parlamentarii conservatori sau complexitatea problemelor.

Ei se tem ca un asemenea demers nu ar insemna neaparat ca ar obtine Brexitul dur pe care si-l doresc. Surse din Grupul de Cercetari Europene (ERG), ai carui 50 de membri sprijina un Brexit dur, au confirmat ca nu se doreste eliminarea dnei May. In schimb, ei vor continua sa il urmareasca pe Philip Hammond (ministrul britanic de finante, n. red.). In mod surprinzator, o sursa a afirmat ca grupului in displace chiar mai mult David Davis (secretar de stat insarcinat cu problemele legate de Brexit, n.red.).

La un dineu al dreptei conservatoare de luna trecuta, un sustinator al Brexitului a pomenit despre "defenestratia" a dnei May (defenestratie - termen aparut incepand din anul 1618, cand, la Praga, un oficial a fost aruncat pe fereastra Castelului praghez pentru o fapta cu care adversarii sai nu erau de acord, ceea ce a declansat ulterior Razboiul de 30 de ani. In ziua de azi, prin defenestratie se intelege inlaturarea cuiva de la putere, demiterea, n.red.).

Observatorii s-au declarat socati de ferocitatea opozitiei venite din partea celor care se tem ca schimbarea liderului ar putea "indulci" sau dezorienta Brexitul. "Nu vor sa faca asta", a declarat o sursa. Unii ministri proeuropeni au spus clar ca, in cazul in care sustinatorii Brexitului provoaca o cursa pentru preluarea conducerii, parlamentarii conservatori sustinatori ai ramanerii in UE vor sili pe oricine ar prelua functia de premier sa promoveze un Brexit lipsit de duritate.

"Daca guvernul isi va pierde controlul, voi fi incantat sa votez pentru uniunea vamala, ca de altfel si multi alti ministri", a spus unul dintre ei. Iata de ce informatiile pe tema unei eventuale uniuni intre Boris Johnson, Michael Gove si Jacob Rees-Mogg in vederea preluarii conducerii par atat de exagerate. Totusi, contestarea conducerii ar putea aparea in mod accidental. S-ar putea ca parlamentarii sa ii scrie lui Graham Brady, presedintele Comisiei 1922 (grup ultraconservator din Camera Comunelor, n.red.), fara sa-si dea seama ca ei ar putea astfel completa numarul de 48 de persoane necesar pentru o motiune de neincredere.