Ministerul rus al Apararii l-a decorat pe maiorul Roman Filipov, pilotul avionului SU-25 doborat sambata de rebelii jihadisti in Siria, cu ordinul Erou al Rusiei, afirmand ca acesta, dupa ce s-a catapultat, s-a luptat cu islamistii si, cand a fost inconjurat, s-a aruncat in aer cu o grenada.

Momentul in care pilotul rus s-ar fi sinucisFoto: Captura YouTube

"Maiorul Roman Filipov a luptat, intr-o lupta inegala, cu arma sa de serviciu pana in ultimul minut al vietii sale", a precizat ministerul rus, citat de Reuters.

"Cand a fost inconjurat de teroristi puternic inarmati, ofiterul rus s-a aruncat in aer cu o grenada, in momentul in care militantii au ajuns la cateva zeci de metri de el", potrivit sursei citate.

Potrivit presei ruse, forte speciale rusesti si siriene au ajuns in zona in care pilotul a fost ucis in incercarea de a recupera cadavrul si fragmente din proiectilul care a doborat avionul, pentru a afla cine a furnizat arma rebelilor.

Intr-un comunicat publicat de televiziunea de propaganda Ibaa, Hayat Tahrir al-Sham a revendicat atacul, fara a face nicio precizare legata de pilotul ucis.

Trupele guvernamentale au lansat la sfarsitul lunii decembrie, cu sprijinul aviatiei ruse, o ofensiva in provincia Idlib, controlata de Hayat Tahrir al-Sham - o grupare jihadista dominata de filiala locala a al-Qaeda - si mai multe grupari rebele. Aceasta provincie este ultima care nu se afla complet sub controlul puterii de la Damasc.

Un ziarist AFP care s-a deplasat la locul prabusirii avionului a vazut carcasa aparatului, cu steaua rosie pe una dintre aripi.

Moscova a precizat ca pilotul a reusit sa se catapulteze cand avionul a fost lovit.

"Potrivit primelor informatii, avionul a fost doborat de un sistem de racheta aeriana portabil".

Departamentul american de Stat s-a declarat "profund ingrijorat" de eventuala folosire a unei astfel de arme.