Americanii sunt mai pregatiti in acest moment pentru un presedinte de culoare decat pentru o femeie in scaunul de lider la Casa Alba, dezvaluie un sondaj de opinie realizat de CNN/Opinion Research.

Potrivit anchetei, 72% dintre cetatenii albi si 61% dintre americanii de culoare au afirmat ca tara este pregatita pentru un presedinte afro-american. CNN afirma ca aceste cifre sunt in crestere fata de cele din urma cu doi ani, cand 65% dintre albi si 54% dintre cetatenii afro-americani sustineau o astfel de varianta.

Chestionati daca SUA sunt pregatite pentru a avea o femeie presedinte, doar 63% dintre respondenti s-au declarat de acord. In decembrie 2006, 58% dintre albi erau de acord cu aceasta propunere, in timp ce 67% dintre americanii de culoare se exprimasera favorabil in aceasta chestiune.

Sondajul, care a fost realizat in perioada 14-17 ianuarie 2008 pe un esantion de 1.400 de americani, are o marja de eroare de patru procente.

Rezultatele anchetei, afirma CNN, sunt nelinistitoare pentru tabara senatorului de New York, Hillary Clinton, inaintea alegerilor primare ce se vor desfasura sambata in Carolina de Sud si unde jumatate dintre alegatorii democrati sunt afro-americani. De altfel, cei doi candidati principali la nominalizarea democrata s-au confruntat luni seara intr-o dezbatere televizata in acest stat, la discutie participand si John Edwards.

Clinton l-a invins pe Barack Obama in cadrul alegerilor de zilele trecute din Nevada, insa senatorul de Illinois a castigat mai mult de 80% din voturile alegatorilor de culoare.