Aproape un milion de greci s-au adunat, duminica, in fata Parlamentului din Atena pentru a protesta fata de folosirea termenului Macedonia in orice intelegere posibila pe care guvernul o va face cu Fosta Republica Iugoslava, relateaza presa internationala.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit presei din Grecia, compozitorul grec Mikis Theodorakis, prezent la protest, a spus ca "Macedonia este una, a fost, este si va fi greaca" .

Eforturile celor doua tari de a solutiona disputa, care a blocat aspiratiile Macedoniei de a adera la NATO si la Uniunea Europeana, au fost neconcludente de cand micul stat balcanic s-a desprins din Iugoslavia in 1991.

Grecia se opune numelui Macedonia deoarece are propriul teritoriu numit Macedonia si sustine ca folosirea numelui de catre vecinul sau mai mic din nord, impreuna cu articolele controversate din constitutia sa, implica pretentii teritoriale asupra pamantului grecesc.

Din cauza obiectiilor Greciei, Macedonia a fost admisa in cadrul Natiunilor Unite cu numele provizoriu "Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei" (FYROM).

Tensiunile sunt din ce in ce mai mari, avand in vedere ca, saptamana trecuta, Grecia a lansat o investigatie dupa ce ministrul sau de externe, Nikos Kotzias, cel care conduce negocierile cu Macedonia, a primit o scrisoare de la surse necunoscute in care el si famila lui sunt amenintati in legatura cu eforturile de solutionare a disputei in legatura cu viitoarea denumire a FYROM.

Autorii scrisorii spun ca au trei gloante pentru ministrul Kotzias, potrivit textului scrisorii trimise joi sefului diplomatiei elene.