Federatia asociatiilor de romani din Europa, a trimis astazi o scrisoare Miscarii Cinci Stele din Italia, in care a cerut retragerea sprijinului politic lui Emmanuel Dessi candidat pentru Senatul Italiei, arata un comunicat al FADERE. Scandalul a pornit in campania electorala, in urma unor declaratii pe care acesta le-a facut pe o retea de socializare in care se lauda ca a batut romani si ca ii place sa bata romani.

"Este inadmisibil pentru un politician al unei tari europene, sa faca astfel de declaratii oribile si xenofobe, si nimeni sa nu i-a masuri. Nu inteleg de ce autoritatile italiene si europe nu s-au sesizat din oficiu. Individul nu doar se lauda cu fapte penale, dar si incita la violenta", a declarat Daniel Tecu, presedinte FADERE (Federatia asociatiilor de romani din Europa).

"Astfel de declaratii antiromanesti apar periodic in preajma alegerilor in tarile europene. Acest lucru se intampla pentru ca unii politicieni fac un calcul simplu. Ei cred ca prin astfel de declaratii, vor castiga mai multe voturi de la cei care ii urasc romanii, decat atat cat pierd de la romanii care i-ar putea vota", arata comunicatul FADERE.

Peste un milion de romani au ales sa locuiasca in Italia, iar o buna parte dintre ei au dubla cetatenie si prin aceasta au drept de vot si pentru alegerile generale din Italia.