O jurnalista BBC, care facea un reportaj despre criza in sanatate si malnutritie in Papua, din Indonezia, a fost fortata sa paraseasca provincia pentru ca a "ranit sentimentele soldatilor", cand a scris pe Twitter ca ajutoarele pentru copiii malnutriti constau in "taitei instant, bauturi racoritoare foarte dulci si biscuiti", relateaza Reuters.

Imaginea postata de jurnalista pe TwitterFoto: Captura The Guardian

Papua este una dintre cele mai sarace regiuni ale Indoneziei, iar presedintele Joko Widodo, dupa ce a venit la putere, in 2014, a promis sa accelereze dezvoltarea si sa ridice restrictiile mass-media in zona, unde a avut loc o miscare secesionista.

In timp ce investitiile au crescut si au fost depuse o serie de eforturi pentru a rezolva anumite probleme legate de drepturile omului, activistii spun ca jurnalistii straini continua sa fie blocati sau sa se confrunte cu obstacole atunci cand incearca sa faca reportaje acolo.

Armata Indoneziei a declarat ca Rebecca Henschke, editor al BBC Indonezia, "a ranit sentimentele personalului TNI (armata indoneziana)", implicat in a aduce ajutoare in zona Asmat.

Henschke a postat pe Twitter o fotografie cu militari coborand cutii cu ajutoare alimentare din avion si a scris "Acesta este ajutorul pentru copiii sever malnutriti - taitei instant, bauturi racoritoare foarte dulci si biscuiti".

Purtatorul de cuvant al Armatei, colonelul Muhammad Aidi, a spus "Mancarea si bautura pe care ea le-a fotografiat nu sunt donatii sau ajutor. Este marfa pentru comercianti, care se afla intamplator acolo". De asemenea, acesta a spus ca mesajele jurnalistei induc in eroare.

Henschke a sters ulterior fotografia si a scris pe Twitter: Adaug o nota importanta: Alte surse spun ca acesta nu este un ajutor, ci sunt livrari obisnuite. O mare usurare aici".

Indonezia a detasat personal militar suplimentar pentru a oferi ajutor in Asmat, unde cel putin 61 de copii sunt raportati ca decedati din cauza malnutritiei si boli precum rujeola.

Andreas Harsono, de la Human Rights Watch, a declarat ca modul in care oficialii au reactionat in cazul lui Henschke arata ca incercarile de a deschide catre presa zona Papua nu s-au materializat.

"Avea permis de calatorie - singura zona din Indonezie unde jurnalistii straini au nevoie de permis pentru a vizita - si tot s-au simtit indimitati".