Nationalistii corsicani incearca sa puna presiune pe Paris inainte de apropiata vizita a presedintelui francez Emmanuel Macron si au organizat sambata o demonstratie de proportii, cu cateva mii de participanti, in capitala insulei, Ajaccio, scrie Agerpres, citand agentia DPA.

Aproximativ 6.000 de persoane, potrivit autoritatilor locale, 25.000, potrivit organizatorilor, au defilat pe strazile din Ajaccio sub sloganul "Democratie si respect pentru poporul corsican", in cadrul unei demonstratii convocate de nationalisti pentru a cere o mai mare autonomie pentru insula din Marea Mediterana. Manifestantii au scandat lozinci precum "Traiasca lupta pentru independenta!" si "Statul francez criminal!"

DPA noteaza ca corsicanii nu incearca sa se separe de Franta, precum catalanii din Spania. Printre cererile lor se numara obtinerea unui statut oficial pentru limba corsicana, apropiata de italiana, si amnistierea detinutilor care au legaturi cu Frontul de Eliberare Nationala Corsicana (FLNC, radical).

Nationalistii, impulsionati de castigurile semnificative la alegerile regionale din decembrie, spera sa inceapa o noua serie de negocieri cu presedintele francez in timpul vizitei de doua zile a acestuia care urmeaza sa aiba loc la inceputul saptamanii viitoare.