Documentul clasificat anterior, scris de republicani in Comisia de Informatii a Camerei Reprezentantilor, sustine ca probele federale privind potentialul amestec al Rusiei in campania prezidentiala a lui Trump au fost un produs al colaborarii FBI-ului si a Departamentului de Justitie impotriva lui Trump, relateaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ignorand faptul ca FBI s-a opus declasificarii memorandumului, Trump a aprobat vineri desecretizarea documentului, stricand si mai mult relatia sa cu inalt functionarii judiciari.

Memorandumul spune ca FBI a omis contextul in cererea de supraveghere a consilierului presedintelui Trump, Carter Page. Totodata, FBI ar fi folosit un material compilat de catre un fost spion britanic, Christopher Steele, a carui activitate a fost platita de democrati si care ar fi fost disperat ca Donald Trump sa nu fie ales presedinte.

Astfel, memorandumul "ridica ingrijorari cu privire la legtimitatea si legalitatea anumitor interactiuni dintre DOJ si FBI" si Curtea de Supraveghere a Activitatilor Straine de Spionaj.

Democratii au spus ca memorandumul foloseste informatii clasificate inducand in eroare si scopul sau este de a submina ancheta procurorului special Robert Mueller in cazul posibilei interferente a Rusiei in alegerile din 2016.

Democratii l-au avertizat pe Trump sa nu foloseasca memorandumul ca pretext pentru a-l demite pe procurorul Rod Rosenstein, care l-a angajat pe Mueller, sau pe Mueller.

Mueller analizeaza daca Trump a obstructionat justitia incercand sa contracareze probele in cazul amestecului Rusiei in alegeri.

Vezi memorandumul republicanilor peThe Guardian.