Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anuntat ca saptamana viitoare va semna decretul de aprobare a unei noi componente a Cosiliului Suprem de Securitate (CSS) si, imediat dupa aprobare, va fi convocata o sedinta a Consiliului pe a carei ordine de zi se va regasi subiectul privind declaratiile semnate de mai multe localitati pentru Unirea cu Romania, scrie Deschide.md, potrivit News.ro.

Igor DodonFoto: Facebook / Igor Dodon

In luna august anul 2017, dupa declararea vicepremierului rus Dmitri Rogozin persona non grata in Republica Moldova, Dodon a convocat Consiliul Suprem de Securitate. Sedinta a fost insa bociotata de catre membrii Parlamentului si Guvernului: prim-ministrul Pavel Filip, speakerul Andrian Candu, ministrul de Interne, Alexandru Jizdan si presedintele Comisiei securitate nationala, aparare si ordine publica a Parlamentului, Roman Botan. Din lipsa de cvorum, sedinta nu a avut loc, iar ulterior Dodon a anuntat ca daca acestia nu se vor prezenta la sedintele CSS, va fi obligat sa modifice componenta Consiliului, unde ei nu se vor mai regasi.

Zilele trecute, Dodon a dispus convocare Consiliului Suprem de Securitate drept reactie a semnarii de catre mai multe localitati a declaratiilor simbolice de Unire cu Romania cu prilejul Anului Centenarului si, pentru ca sedinta sa nu esueze din nou, a anuntat apoi modificarea componentei CSS.

Totusi, Pavel Filip a anuntat ca va participa la sedinta Consiliului Suprem de Securitate convocata de catre Igor Dodon, insa pentru a vorbi despre "aplicatiile militare care s-au intensificat in stanga Nistrului". Si presedintele Parlamentului a anuntat ca va participa la sedita CSS, dar pentru a discuta problemele strigente din Republica Moldova, ci nu pe "cele simbolistice precum declaratiile de Unire".

Potrivit legii, din componenta Consiliului Suprem de Securitate fac parte, din oficiu, Presedintele Parlamentului, Prim-ministrul, presedintele Comisiei securitate nationala, aparare si ordine publica a Parlamentului, ministrul apararii, ministrul afacerilor interne, directorul Serviciului de Informatii si Securitate, Procurorul General si guvernatorul Bancii Nationale a Moldovei.

Unirea pentru care militeaza o parte din cetatenii Republicii Moldova inseamna razboi civil, a declarat.joi, presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, la postul de televiziune NTV Moldova, el sustinand ca va folosi toate caile legale pentru a nu permite lichidarea statalitatii Republicii Moldova.