Unirea pentru care militeaza o parte din cetatenii Republicii Moldova inseamna razboi civil, a declarat presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, in cadrul emisiunii "Acces direct" de la postul de televiziune NTV Moldova, informeaza deschide.md. Seful statului sustine ca va folosi toate caile legale pentru a nu permite lichidarea statalitatii Republicii Moldova, relateaza News.ro.

Igor DodonFoto: Facebook / Igor Dodon

Presedintele sustine ca cele mai grele perioade din istoria Republicii Moldova au fost legate in mod special de asemenea tendinte aparute in societate.

"Poate cineva intentionat provoaca acest lucru? Poate celor de la guvernare le este convenabil un astfel de scenariu? Pentru ca ei inteleg ca pierd alegerile in toamna si poate ar vrea sa destabilizeze situatia. Trebuie sa fim foarte atenti. Noi examinam foarte detaliat acest lucru", a afirmat Igor Dodon.

Pentru solutionarea problemei unionismului pe cale democratica, seful statului propune organizarea unui referendum in cadrul caruia cetatenii sa fie intrebati ce-si doresc.

"Clar ca majoritatea covarsitoare va fi pentru pastrarea statalitatii, dar sa punem punct odata la subiectul acesta. Dar ei nu vor accepta un astfel de referendum", este de parere presedintele.

Referitor la faptul ca actuala guvernare vrea sa introduca in Constitutie vectorul de integrare europeana a Republicii Moldova, Igor Dodon a mentionat ca aceasta nu este altceva decat o actiune de PR.

"Europenii nu au incredere in actuala majoritate parlamentara si in actualul Guvern. Eu discut cu ambasadorii. Au stopat finantarea pe domeniul justitiei, nu dau banii care i-au promis, critica acest Guvern", sustine seful statului. Igor Dodon considera ca si la acest subiect, cand este vorba despre modificarea Constitutiei, trebuie organizat un referendum.