Amanarea dezbaterii pentru investitura separatistului Carles Puigdemont de catre Parlamentul catalan a dus la aparitia unor indoieli in tabara acestuia si la obstacole in calea revenirii lui la putere. Iata care sunt scenariile posibile in saptamanile urmatoare pentru Catalonia, care ramane fara guvern autonom si sub tutela guvernului central dupa incercarea sa de secesiune din 27 octombrie, potrivit Le Vif, citat de Rador.

Carles PuigdemontFoto: president.cat

Carles Puigdemont, care a condus regiunea intre ianuarie 2016 si octombrie 2017, ramane singurul candidat al separatistilor majoritari in Parlamentul catalan, chiar daca el se afla in Belgia, unde intentiona sa fie investit de la distanta. Dar aceasta candidatura a fost contestata de guvern in fata Curtii Constitutionale.

Curtea a luat masuri pentru a incadra un astfel de vot: pentru a-l valida a cerut ca dl.Puigdemont sa fie prezent in Parlament, dupa ce va fi obtinut permisiunea de a merge acolo din partea judecatorului care se ocupa de ancheta impotriva sa. De asemenea, Curtea a amenintat ca il va actiona in justitie pe presedintele parlamentului daca acesta nu-i va respecta conditiile si a dat un termen de zece zile lucratoare pentru prezentarea argumentelor pro sau contra acestei investituri.

In acest context, presedintele separatist al parlamentului, Roger Torrent, a preferat sa castige timp si sa amane sedinta, asigurand ca doreste ca aceasta sa aiba loc cu "toate garantiile". Decizia sa nu fusese anuntata grupului d-lui Puigdemont, care s-a simtit "sacrificat" de ai sai, pana la punctul de a considera ca arunca manusa, potrivit unor mesaje private dezvaluite de un canal de televiziune din Spania. Dar isi mentine oficial candidatura.

Si daca, finalmente, Curtea Constitutionala va suspenda intr-o maniera mai durabila investitura lui, "am fi blocati", fara un guvern, admite o sursa din grupul sau parlamentar, sub acoperirea anonimatului. Catalonia ar ramane sub administrarea directa a Madridului, fara autonomia la care ea tine atat de mult, timp de luni de zile.

Decizia lui Roger Torrent a exacerbat tensiunile pre-existente intre formatiunea d-lui Puigdemont, un conservator, si Stanga Republicana a Cataloniei (ERC), cea a fostului sau vicepresedinte Oriol Junqueras, aflat in prezent in arest preventiv. Primul, sustinut de Candidatura Unitatii Populare (CUP, extrema stanga separatista), pare intr-o logica a coliziunii frontale cu Madridul, in numele apararii "demnitatii poporului catalan". Dar ERC, mai pragmatic, vrea sa-si recupereze influenta in institutiile catalane si sa continue sa castige teren in randurile electoratului non-independentist, inca majoritar.

Miercuri, reprezentantii diferitelor partide pro-independenta au asigurat ca vor face totul pentru a ajunge la un acord. "Trebuie sa ne oprim si sa vedem cum putem avea un guvern real", a declarat pentru AFP o sursa din cadrul ERC.

Chiar daca aceste discutii sunt bune, obstacolele care il asteapta pe Carles Puigdemont sunt numeroase. Daca se intoarce in Spania, el risca sa fie retinut. Daca este investit de la distanta, justitia spaniola va invalida cel mai probabil votul. Iar in cateva luni, odata ce ancheta care il vizeaza se va incheia, daca inculparea se mentine, el risca o trimitere in fata tribunalului care i-ar interzice sa detina o functie publica.

Se inmultesc apelurile ca separatistii sa renunte la sustinerea liderului lor. "Dl.Torrent trebuie sa deschida consultari (cu partidele politice) pentru a salva situatia" si pentru a gasi un nou candidat, a declarat vicepremierul guvernului spaniol, Soraya Saenz de Santamaria, care a conceput intreaga strategie juridica a guvernului pentru a bloca drumul lui Puigdemont. Putini din tabara pro-independenta propun in mod deschis detronarea "presedintelui", dar alte nume incep sa circule in presa. Daca nu se vor pune de acord, separatistii ar putea conduce Catalonia spre noi alegeri, in cateva luni, din cauza lipsei de candidati. Apropiatii d-lui Puigdemont nu vad in aceast lucru neaparat o problema, ei crezand ca acesta va castiga mai multe voturi. Dar Catalonia nu ar fi mai putin blocata, fara un nou executiv. O sursa parlamentara estimeaza ca Roger Torrent are la dispozitie aproximativ doua saptamani pentru a gasi calea de iesire din acest labirint politico-juridic, potrivit Le Vif.

preluare Rador