Este necesar ca raportul confidential privind impactul economic al Brexitului sa fie facut public, astfel incat toata lumea sa-si poata face o idee, pledeaza cotidianul "The Times" in editia din 31 ianuarie. Scuzele false ale guvernului nu mai sunt credibile. "Alegatorii au dreptul sa stie ce se face in numele lor si cu banii lor", potrivit Rador care citeaza Courrier International.

A doua zi dupa ce BuzzFeed News a dezvaluit un studiu comandat de executivul britanic cu privire la impactul economic al Brexitului, vanzarile ziarului "The Times" au crescut.

Pentru cotidianul din Londra, Theresa May nu are alta optiune decat sa faca public raportul. Prezentarea acestuia membrilor Parlamentului, dupa cum a promis marti premierul, nu este suficienta. "Cei care considera ca acest studiu este relevant ar dori sa fie publicat, astfel incat sa poata arunca o copie si in cutia postala a vecinilor lor. Cei care considera ca el este prea putin fiabil ar trebui sa doreasca chiar mai multe informatii pentru a-si putea explica punctele lui slabe".

Desigur, admite "The Times", care recunoaste ca euroscepticii au dreptate sa se indoiasca de previziunile alarmiste, mai ales cand acestea vin de la Ministerul Finantelor, care a prevazut un dezastru economic la o zi dupa referendum. Dar acest argument nu prea are valoare, asigura cotidianul conservator. Mai ales ca "cifrele se potrivesc cu o realitate plina de bun-simt si la indemana unui non-economist: sa stabileasca barierele comerciale cu piata mare de export care este Uniunea Europeana pentru a cauta oportunitati noi si incerte in tari indepartate presupune riscuri economice considerabile".

Concret, cele trei scenarii vizate de raport - si anume un "no deal", semnarea unui acord de liber schimb si mentinerea Regatului Unit pe piata unica - ar conduce la o incetinire a cresterii economice in urmatorii cincisprezece ani. Si, in timp ce unii regreta absenta ipotezei unui acord "personalizat", pe care il doreste guvernul britanic, "functionarii publici pot fi iertati pentru aceasta omisiune, deoarece guvernul nu a elaborat inca un plan pentru un astfel de acord", scrie "The Times".

In cele din urma, cotidianul, care este impotriva iesirii din UE, respinge argumentul potrivit caruia dezvaluirea "ideilor guvernamentale ar fi in detrimentul interesului national", cum sustine a subsecretar de Stat pentru Brexit. "Acest argument este fie ipocrit, fie naiv. Comisia Europeana are acces la aceleasi metode si informatii ca si executivul nostru. Opinia publica britanica, nu Bruxelles-ul, este cea pe care guvernul omite sa o informeze", conchide cotidianul citat.