Numirea fostului presedinte Jose Manuel Barroso in calitate de consilier al bancii de investitii Goldman Sachs a afectat imaginea Comisiei Europene. Ca si trecerea fostului comisar pentru Concurenta, Neelie Kroes, in functia de consilier al Uber. De altfel, olandezul a neglijat, cand a fost comisar, sa mentioneze ca el este directorul unei companii offshore din Bahamas, potrivit Rador.

In urma acestor scandaluri, presedintele Juncker a promis in discursul sau despre starea Uniunii Europene ca va reforma Codul de conduita pentru comisari. Aceasta reforma, adoptata miercuri de colegiu, intra in vigoare imediat. Noul cod prevede mai ales prelungirea de la optsprezece luni la doi ani (trei pentru presedinte) a perioadei in care fostii comisari trebuie sa informeze Comisia inainte de a accepta o noua functie - ceea ce le poate fi refuzat.

De asemenea, codul defineste, pentru prima data, ce este un conflict de interese. Un comisar, vinovat de incalcarea noilor reguli etice, va fi reprimat public, stipuleaza noul cod. Observatorul ONG "Corporate Europe" constata ca reforma include "elemente pozitive", insa considera ca acest lucru nu va fi suficient pentru a preveni conflictele de interese.