Grecia va reusi o "iesire curata" din memorandumurile de imprumut, adica fara a contracta o linie preventiva de credit, este de parere ministrul grec de finante, Euclid Tsakalotos. Intr-un interviu pentru agentia Reuters, Tsakalotos a declarat ca la sfarsitul programului actual de ajutor financiar, care se va incheia in luna august, se asteapta ca Grecia sa aiba o "iesire curata", adica fara sa existe vreun motiv pentru a solicita o linie de credit preventiv, precizand ca tara sa isi construieste propria sa "perna" de protectie care impreuna cu fondurile ce nu au fost utilizate din programul de asistenta financiara va acoperi obligatiile financiare ale Greciei timp de "mai bine de un an" daca va fi nevoie.

Ministrul grec de finante a subliniat ca in lunile urmatoare, tara va elabora propriul sau plan postmemorandum, cu accent pe reforme, pe politici sociale si pe dezvoltare.

In ceea ce priveste datoria publica, Tsakalotos a declarat ca in curand vor incepe discutiile cu creditorii din zona euro cu privire la restructurarea datoriei grecesti in cadrul propunerii franceze referitoare la corelarea nivelului restructurarii datoriei cu performanta economiei. "Credem ca am construit credibilitate in ultimii trei ani", a declarat Tsakolotos.

Operatiunea "iesirea pe pietele financiare"

Grecia pregateste deja operatiunea "iesirea pe pietele financiare" care se va finaliza la vara si va cuprinde, cel mai probabil trei faze distincte. In aceste zile este asteptata o emisiune de obligatiuni pe sapte ani care se estimata la 3 miliarde euro. Aceasta suma se pare ca a fost convenita in discutiile purtate de guvernul grec cu reprezentantii institutiilor creditoare care urmaresc indeaproape evolutia datoriei, dar si a dobanzilor care greveaza bugetul de stat. Suma de 3 miliarde de euro este apreciata ca fiind in limite admise, avand in vedere ca o mare parte din ea este destinata achitarii unor obligatiuni mai vechi care vor ajunge la maturitate in perioada urmatoare.

Organismul pentru Gestionarea Datoriei Publice incearca sa obtina o dobanda cat mai jos posibil fata de pragul de 4% pentru a profita cat mai mult posibil de conjunctura favorabila. Saptamana trecuta dobanda pentru obligatiunile grecesti pe 10 ani s-a situat la 3,65%, in timp ce Italia si Portugalia se imprumuta cu o dobanda in jur de 2%, potrivit Rador.