Capitala spaniola, condusa de doi ani de o fosta judecatoare de la Tribunalul Suprem, a anuntat miercuri ca a infiintat un birou de lupta impotriva coruptiei, condus de catre un magistrat pensionar, insarcinat sa impiedice fraudele sau conflictele de interese, relateaza AFP.

"Consiliul municipal a aprobat pe 31 ianuarie nominalizarea (...) magistratului pensionar Carlos Granados in functia de director al Biroului municipal impotriva fraudei si coruptiei", a declarat primarul Madridului, citat intr-un comunicat, potrivit news.ro.

Aceasta noua institutie urmeaza sa actioneze in domeniile sensibile ale urbanismului si atribuirii contractelor publice.

In virtutea regulamentului sau, biroul va putea "sa ancheteze cazuri concrete de folosire sau de desemnare de fonduri publice" sau "obtinerea de profit privat de pe urma unor informatii legate de functii ale personalului primariei".

Potrivit acestui text, biroul va putea de asemenea "sa promoveze coduri de bune practici".

Fosta judecatoare de stanga Manuela Carmena, in varsta de 73 de ani, conduce orasul din iunie 2015.

Capitala spaniola a fost condusa anterior, timp de 26 de ani, de dreapta.

Manuela Carmena, candidata a unei platforme din care au facut parte "indignati" si Partidul Podemos (stanga radicala), si-a facut campanie in 2015 pe tema necesitatii luptei impotriva coruptiei.

Rivala sa in alegerile municipale, Esperanza Aguirre - reprezentanta a Partidului Popular (PP, conservatori) - a renuntat intre timp la politica, in aprilie 2017, afectata dur de diverse scandaluri de coruptie.

Omul de incredere al lui Aguirre, pe vremea cand ea prezida bogata regiune Madrid, a fost acuzat de deturnarea a milioane de euro din intreprinderi publice madrilene si incarcerat.