Presedintele moldovean Igor Dodon a anuntat ca va convoca Consiliul Suprem de Securitate dupa ce cateva localitati din Republica Moldova au votat declaratii de unire cu Romania, informeazaRadio Chisinau.

Igor DodonFoto: Facebook / Igor Dodon

El a scris pe pagina sa de Facebook ca va convoca de urgenta Consiliul Suprem de Securitate pentru "a se lua atitudine cu privire la actiunile indreptate impotriva suveranitatii, independentei si integritatii teritoriale a Republicii Moldova".

Ce scrie Dodon pe Facebook:

"Pe parcursul lunii ianuarie, reprezentantii mai multor localitati din Republica Moldova, au intreprins actiuni cu caracter antistatal, antipopular si anticonstitutional. Este vorba despre asa-numitele declaratii semnate de alesii locali ai acestor localitati care au la baza intentii de lichidare a statului Republica Moldova si unirea cu statul vecin - Romania.

Aceste actiuni au loc pe fundalul unor campanii fara precedent, desfasurate pe teritoriul Republicii Moldova, de denigrare a suveranitatii, independentei si integritatii teritoriale a Republicii Moldova, de respingere a conceptului de statalitate. Aceste campanii sunt desfasurate deschis si liber in institutiile publice din localitatile Republicii Moldova, de asa-numitele forte unioniste cu caracter anticonstitutional. Este vorba in primul rind despre institutiile educationale: gimnazii, colegii, institutii de invatamint superior, dar si alte institutii publice, in care sunt interzise orice manifestari de acest fel.

Mai mult ca atit, in ziua de 30 ianuarie, a avut loc un act de vandalism la nivel de stat, cind a fost ars drapelul de stat, amplasat in interiorul Arcului de Triumf din Piata Marii Adunari Nationale.

Condamn in cel mai categoric mod actiunile unor reprezentanti din localitatile Republicii Moldova, dar si indiferenta, neglijenta sau poate rea-intentia a unor astfel de institutii, cum ar fi SIS-ul, MAI, Procuratura Generala, care ar trebui sa contracareze aceste manifestari.

In temeiul art.77 al Constitutiei Republicii Moldova solicit rapoarte de la institutiile abilitate si dispun convocarea Consiliului Suprem de Securitate, in cadrul caruia urmeaza sa luam atitudine cu privire la actiunile indreptate impotriva suveranitatii, independentei si integritatii teritoriale a Republicii Moldova."