"Sau luptam sa ne cucerim pozitia, sau nu o vom avea. Pe ochi frumosi sau in calitate de colegi nu ne va da nimeni nimic", spune Jaroslaw Kaczynski despre relatiile Poloniei cu UE intr-un intervi pentru "Gazeta Polska", citat de Rador. Kaczynski, omul care controleaza cu mana forte majoritatea parlamentara si guvernul din Polonia, explica faptul ca Polonia in relatiile cu UE trebuie "sa apere suveranitatea sa, demnitatea sa, dar in primul rand interesele sale".

In opinia lui Kaczynski nu este clar cum va arata in continuare politica UE fata de Polonia, dupa demararea de catre Comisia Europeana a procedurii de la articolul 7 al Tratatului Uniunii denumita "optiunea nucleara" (articolul acesta permite in cadrul sanctiunilor sa i se retraga unei tari membre votul in Consiliul European). CE a decis sa apeleze la articolul 7 ca urmare a adoptarii de catre Parlament a legilor despre Curtea Suprema si Consiliul National al Magistraturii, care, in opinia Comisiei, ameninta statul de drept in Polonia.

"Sunt experti care afirma ca Uniunea a mers prea departe fata de Polonia si acum va trebui sa dea inapoi. Altii spun ca nu avem ce spera", spune Kaczynski.

Presedintele PiS subliniaza de asemenea ca, "daca cineva crede ca exista vreun centru extern care ne va sprijini in iesirea din periferiile economice ale Europei, se inseala". Adauga ca, in situatia in care "dorim sa obtinem succese, sa intram in centrul UE" si "sa avem un PIB comparabil cu al Germaniei, va trebui sa fim constienti ca altii ne vor bloca in acest drum".

Presedintele PiS recunoaste ca, in cazul unui scenariu sumbru, Polonia este amenintata de "unele dificultati, dezavantaje", dar la fel de probabil, poate chiar mai probabil, este scenariul optimist, potrivit caruia nu ne ameninta nimic", adauga.