Presedintele SUA Donald Trump a afirmat, in discursul despre starea Uniunii, ca nu a existat niciodata un moment mai bun pentru a incepe sa traiesti visul american. In discursul care a durat o ora si 20 de minute, el le-a cerut tuturor membrilor Congresului sa accepte concesii si a anuntat inasprirea masurilor in privinta imigratiei, insistand din nou asupra necesitatii zidului de la frontiera cu Mexicul si pronuntandu-se impotriva Loteriei Vizelor. Trump a pledat si pentru modernizarea arsenalului nuclear invocand China si Rusia, dar si amenintarea nucleara nord-coreeana, noteaza news.ro.

Donald TrumpFoto: Wikipedia

"Nu a existat un moment mai bun pentru a incepe sa traiesti visul american", le-a spuns el congresmenilor.

El a cerut natiunii sa actioneze ca "o echipa, un popor si o familie americana".

Trump si-a prezentat din nou planul de a reface drumurile invechite din America, fara a oferi prea multe detalii. El a spus ca vrea ca prin lege sa fie alocate mari sume printr-o combinatie intre fonduri federale, statale si locale, precum si din contributii ale sectorului privat.

"Cer ambelor parti sa lucreze impreuna pentru a ne oferi o infrastructura sigura, rapida si moderna, de care economia are nevoie si pe care poporul nostru o merita", a spus el.

El a sustinut ca in mandatul sau au fost create 2,4 milioane de locuri de munca.

Presedintele SUA s-a referit si la problema imigratiei, context in care a facut din nou apel la Congres sa colaboreze.

Donald Trump a venit cu o propunere care are scopul de a-i multumi atat pe republicani cat si pe democrati in ceea ce priveste imigratia. Presedintele american sustine ca este vorba de un "compromis care vine fix la mijloc" si care ar acorda unui numar de 1.8 milioane de imigranti care au venit in SUA ilegal cand erau copii statut legal si chiar sansa de a deveni cetateni americani.

In schimb, democratii vor trebui sa accepte intensificarea securitatii, construirea zidului la granita cu Mexicul si restrictii mai dure in ceea ce priveste imigrarea legala.

"E timpul pentru o reforma a acestor reguli pentru imigratie depasite si sa ajungem in sfarsit in secolul 21 cu sistemul nostru de imigratie", a precizat Trump.

"De peste 30 de ani, Washingtonul a incercat dar nu a reusit sa rezolve problema. Acest Congres poate in sfarsit sa rezolve aceasta situatie", a adaugat presedintele.

El a mentionat din nou necesitatea zidului de la granita cu Mexicul, dar si Loteria Vizelor, pe care definit-o ca un program care ofera arbitrar carti verzi, fara a tine seama de abilitati sau de siguranta populatiei.

"Un alt pilon vizeaza incheierea loteriei vizelor, un program care ofera in mod aleatoriu carti verzi, fara sa tina cont de merite, abilitati sau siguranta poporului nostru. E timpul sa ne orientam catre un sistem de imigratie bazat pe merite, care admite oameni calificati, care doresc sa munceasca si care vor iubi si respecta tara noastra", a afirmat Trump.

Donald Trump a pledat pentru modernizarea si reconstruirea arsenalului nuclear, invocand amenintarile din intreaga lume, "regimurile necinstite" si mentionand China si Rusia, "provocari pentru interesele, economia si valorile", americane.

"Trebuie sa ne modernizam si sa reconstruim aresenalul nuclear. Speram sa nu il folosim niciodata, ci sa il facem atat de puternic incat sa descurajeze orice agresiune", a declarat Donald Trump.

El a condamnat Coreea de Nord si a avertizat ca Phenianul va continua programul nuclear si va ameninta teritoriul american. "Ducem o campanie de presiune maxima pentru a evita ca acest lucru sa se intample", a adaugat Trump.

El a mentionat ca aproape intreg teritoriul controlat candva de Statul Islamic in Siria si Irak a fost recuperat. "Ne vom continua lupta pana cand Statul Islamic va fi infrant", a dat asigurari Donald Trump.

Trump a anuntat in discurs ca a semnat un ordin pentru a mentine deschisa inchisoarea de la Guantanamo. Decizia este contrara celei a presedintelui Obama care anuntase ca vrea sa inchida acest centru de detentie cat mai curand posibil.

Inchisoarea a fost folosita dupa atacurile de la 11 septembrie pentru a gazdui "inamicii combatanti", dar acolo au mai ramas 41 de prizonieri, sute fiind transferati in alte inchisori.