"Daca cineva falsifica adevarul istoric, acuza Polonia si pe polonezi, noi nu avem voie sa ne aparam si sa stabilim aceste prevederi? Pentru mine situatia aceasta este total de neinteles", spune presedintele Andrzej Duda, potrivit Rzeczpospolita.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Avem dreptul sa aparam adevarul istoric- sa aparam faptul ca 6 milioane de cetateni polonezi, dintre care circa 3 milioane de polonezi au murit in timpul celui de Al II-lea Razboi Mondial, intre altele, in lagarele naziste germane de exterminare" a spus Andrzej Duda la TVP Info.

"Din pacate, chiar am vorbit de acest lucru recent la Davos: exista foarte multe dezinformari pe tema Poloniei, care pentru mine este specifica (...) o forma de instrument al razboiului hibrid. Daca vorbim de un razboi modern, acesta nu este neaparat un conflict armat. Este suficient de provocat dezorganizarea, suficient ca cineva sa fie slabit prin informatii false, acuzatii false, date false, care sunt introduse in circuitul public", a adaugat presedintele.

"Nu stiu daca in cazul de fata a fost vorba de o minciuna sau de o dezinformare, dat fiind felul in care partea israeliana intelege continutul acestor prevederi din lege. Pentru noi ea are un singur sens si nu lasa loc de indoieli speciale", a afirmat Duda.

Vineri, Seimul a adoptat un amendament la legea despre IPN (Institutul de Memorie Nationala). Potrivit acesteia, pentru folosirea formularii "lagare poloneze de concentrare" si altele asemanatoare o persoana este pasibila de amenda sau de condamnare pana la trei ani inchisoare, potrivit Rador.