Departamentul de Trezorerie al SUA a publicat luni o lista cu 96 oameni de afaceri din Rusia care s-ar putea confrunta cu sanctiuni din partea SUA pentru presupusa apropiere de Kremlin. Numai ca, in loc sa realizeze lista printr-o revizuire serioasa si independenta, se pare ca Departamentul a copiat pur si simplu lista celor 96 cei mai bogati rusi, realizata de Forbes, potrivitThe Washington Post.

Dmitry PeskovFoto: Wikipedia

Exista o asemanare mai mult decat evidenta intre lista celor mai bogati rusi din 2017 - lista publicata de revista Forbes - si raportul publicat de catre Departamentul de Trezorerie al SUA referitor la oligarhii rusi.

Aproape toti oligarhii rusi care apar pe lista Departamentului de Trezorerie american se regasesc si pe lista realizata de revista Forbes. Fiecare dintre acestia se bucura de o avere de peste un miliard de dolari.

Intrebat daca exista "vreun adevar in faptul ca lista a fost inspirata sau derivata in vreun fel din revista Forbes", un purtator de cuvant al Departamentului de Trezorerie a spus "da".

"Numele si valoarea neta a oligarhilor in versiunea neclasificata a raportului au fost selectate pe baza unor criterii obiective extrase din surse accesibile publicului", a declarat oficialul, vorbind sub conditia anonimatului.

Raportul Departamentului contine numele aproape tuturor membrilor administratiei prezidentiale din Rusia - pana la purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov - precum si sefii agentiilor de stat ruse, primari, guvernatori si parlamentari. Au fost inclusi si liderii corporatiilor de stat si din sectorul privat, catalogati drept "oligarhi", precizeazaMediafax.