O femeie din Japonia, care a fost sterilizata fortat in anii '70, la varsta de 15 ani, da in judecata guvernul, fiind primul caz de acest gen din tara, noteazaBBC.

Femeia este una dintre cele 25.000 de persoane care au fost supuse procedurii in temeiul unei legi care nu mai este in vigoare.

Victimele au fost sterilizate deoarece s-a dovedit a fi bolnave psihice sau ca ar fi avut probleme medicale precum lepra, pe care le-ar fi putut transmite genetic.

Aproximativ 16.500 dintre aceste persoane au fost operate fara consimtamant. Foarte multe persoane erau minore, printre persoanele supuse acestor tratamente aflandu-se si copii de noua ani.

Femeia, care a ajuns la varsta de 60 de ani, a luat masuri legale dupa ce a aflat ca a fost sterilizata in 1972 dupa un presupus diagnostic care spunea ca nu s-ar fi aflat in deplinatatea facultatilor mintale. Din cauza efectelor secundare cauzate de sterilizare, aceasta a trebuit ulterior sa isi inlature ovarele.

Ministrul japonez al Sanatatii, Katsunobu Kato, a refuzat sa comenteze cazul, spunand ca nu cunoaste detalii.

Un oficial din cadrul ministerului Sanatatii a declarat pentru agentia de stiri AFP ca guvernul se va intalni individual cu victimele sterilizarii fortate care au nevoie de sprijin.

Legea respectiva a fost in vigoare intre anii 1948 si 1996.