Directorul CIA se asteapta ca Rusia sa incerce sa influenteze alegerile partiale pentru Congresul SUA care vor avea loc anul acesta, scrie BBC, citat de news.ro. Mike Pompeo a declarat pentru BBC ca incercarile rusilor de a initia actiuni subversive in Europa si SUA nu s-au diminuat. De asemenea, el a adaugat ca in "cateva luni" Coreea de Nord ar putea avea capacitatea sa atace SUA cu rachete nucleare.

HotNews.roFoto: Hotnews

Serviciile secrete americane sustin ca Rusia s-a implicat in alegerile prezidentiale din 2016 din SUA. Pompeo a calificat drept "aiureli" afirmatiile conform carora Trump nu este capabil sa isi exercite atributiile ca presedinte.

"Suntem cel mai bun serviciu de spionaj din lume. Vom face tot ce putem pentru a afla secrete pentru poporul american. Vreau sa ne revenim", a spus Pompeo.

Desi au existat cooperari contra teroristilor (CIA-ul a contribuit la oprirea unui atentat in St. Petersburg in 2017), Pompeo vede in continuare in Rusia un adversar, fiind ingrijorat, la fel ca multe tari europene, de incercarile subversive: "Nu am observat sa se diminueze actiunile lor".

Intrebat daca aceste ingrijorari sunt valabile si pentru viitoarele alegeri de la jumatate de mandat de anul acesta, Pompeo a spus: "Bineinteles. Sunt convins ca vor continua sa incerce acest miscari, dar am incredere ca America va putea avea alegeri corecte si libere si ca vom contracara actiunile lor astfel incat sa nu aiba un efect semnificativ".

Viziunea lui Trump in ceea ce priveste implicarea Rusiei este in contrast puternic cu concluziile la care ajung serviciile secrete americane. Intrebat cum vede aceasta situatie, Pompeo a spus: "Tot ce fac e sa spun adevarul. Aproape in fiecare zi ii livrez presedintelui cele mai importante informatii pe care le avem de la CIA."

Pompeo nu crede in portretul lui Trump din cartea Fire and Fury care a starnit controverse. "E absurd. Nu am citit cartea si nici nu am de gand", a spus el. "Afirmatia ca presedintele nu este la curent cu aceste aspecte importante este periculoasa si falsa si ma intristeaza ca cineva a putut sa scrie asemenea aiureli", a adaugat seful CIA.

Programul nuclear al Coreei de Nord e un subiect important pentru CIA. "Credem ca va avea puterea sa lanseze rachete nucleare spre SUA in cateva luni", spune Pompeo. "Noi trebuie sa furnizam presedintelui informatii importante care ii vor oferi mai multe optiuni pentru a micsora acest risc", a sustinut el. Pompeo a spus ca atat presedintele cat si CIA, sunt constiente ca un conflict militar ar duce la distrugeri masive si la pierderi de vieti.

Intrebat daca liderul nord-coreean Kim Jong-un ar putea fi indepartat de la putere, Pompeo a raspuns: "Orice este posibil", fara sa ofere mai multe detalii.

Anul acesta, in noiembrie, vor avea loc alegeri pentru toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentantilor si pentru 33 din cele 100 de locuri din Senat, potrivit news.ro.