Presedintele cipriot Nicos Anastasiades a ajuns duminica in fruntea primului tur al alegerilor prezidentiale, marcat de un puternic absenteism, si se va confrunta cu candidatul de stanga Stavros Malas in turul al doilea, peste o saptamana, potrivit Rador care citeaaza Le Vif.

Liderul in varsta de 71 de ani, dat ca favorit de sondaje, a primit 35,50% din voturi contra 30,25% pentru Stavros Malas, fost ministru al Sanatatii sustinut de Partidul Comunist, cu un decalaj mai mic decat se astepta.

Aceasta prima runda a fost marcata mai ales de un puternic absenteism (28,13%), in crestere neta fata de alegerile prezidentiale anterioare din 2013 (16,86%). Un alt candidat in turul al doilea, Nicolas Papadopoulos (centru), fiul unui fost presedinte, a totalizat 25,74% din voturi. In 2013, Anastasiades si Malas au ajuns deja in frunte inca de la primul tur. Dar decalajul dintre cei doi barbati a fost mai pronuntat si Anastasiades a castigat cu usurinta.

Datorita impartirii insulei mediteraneene, Republica Cipru - membra a Uniunii Europene - isi exercita autoritatea doar pe doua treimi din teritoriul din sud, unde traiesc cipriotii greci. Intr-o treime din teritoriul din nord sunt cipriotii turci care sunt administrati de Republica Turca a Ciprului de Nord (RTCN), autoproclamata si recunoscuta doar de Ankara.